Проект на стойност над 200 хил. лева стартира в СУ „Сава Доброплодни” в Шумен

16:11, 08 окт 16 25 628 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Средно училище „Сава Доброплодни“ сключи договор с Министерството на образованието  за изпълнение на  проект „Заедно живеем, учим, успяваме”, който ще се изпълнява в партньорство с Община Шумен, СНЦ в обществена полза „Училищно настоятелство при СУ „Сава Доброплодни“ и Фондация "Образователно сътрудничество" –София. Това съобщиха от ръководството на шуменското средно училище.

Проектът е в изпълнение на Плана за действие на Община Шумен в изпълнение на Областната стратегия за интегриране на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация 2015-2020.

Целта на проекта е  подпомагане на учениците от етническите малцинства от училището да се изградят като пълноценни граждани и да постигнат успешна професионална, социална и творческа реализация чрез дейности като допълнителни занимания със застрашени от отпадане ученици по учебни предмети, подобряване на образователната среда, 13 дейности, организирани в клубове, насочени към съхраняване и развиване на културната идентичност на учениците от етническите малцинства и техните връстници в интеграционна мултикултурна среда; осигуряване на психологическа подкрепа и подкрепа за продължаване на образованието в гимназиалния етап и за успешно завършване на средно образование чрез закупуване на учебници и учебни помагала, обучение за родители по метода коучинг.

Целевата група включва над 600 ученици от 7 до 19 г. възраст и техните родители. С изпълнение на проекта ще се засили мотивацията в образователния процес на учениците от етническите малцинства, ще се повиши социалната ангажираност, ще се допринесе за преодоляване на различията между децата, ще се подобри общуването им, ще се повиши владеенето на български език и ще бъдат създадени предпоставки за тяхната по-успешна професионална, социална и трудова реализация. Общата стойност на проекта е 226 803 лв.

Обучението в родителски умения цели да изгради у обучаемите мотивация и умения да въздействат на децата си да посещават училище и да участват активно в училищните дейности  и да се изградят умения у родителите за създаване на по-широки групи за мотивация и подкрепа и  привличане на  нови членове на групите. Родителите ще овладеят  техники как да повишат мотивацията на децата и да преодолеят негативните нагласи към образованието, да изградят лична отговорност и про-активно поведение, за да бъдат мотивирани да останат или да се върнат в училище.

Тринадесетте клуба, които са формирани след допитване до децата, включват занятия по  краезнание, изучаване на културата на етносите, чиито представители се обучават в училището, дигитални технологии, развитие на личностни умения – за общуване, за работа в екип, за неконфликтно решаване на проблеми и др., фотография, изобразително изкуство, музика и спорт си поставят за цел засилване на мотивацията на ученици и родители за участие в образователно-възпитателния процес, взаимно опознаване на учениците от различните етноси и възпитаване в дух на толерантност, преодоляване на негативни нагласи към „другия“ и „другостта“ и подобряване на условията за социализация на учениците от етническите малцинства чрез интерактивни занятия и творчески дейности за запознаване с културата, фолклора и традициите на етносите, чиито представители учат в нашето училище, чрез съвместни дейности с родители и провеждане на конкурси, изложби, сценични изяви и др.

Дейността „Компенсиране на пропуските при усвояване на учебния материал на ученици от етническите малцинства“ След направено проучване училищното ръководство установи, че във всеки клас, където има ученици от етническите малцинства, периодично възникват дефицити при подготовката и усвояването на учебното съдържание. Това довежда до понижаване на мотивацията и самооценката на тези ученици и те попадат в риск за преждевременно напускане на образователната система. На база на проявения интерес и констатирани дефицити ще бъдат съставени програми за допълнителна работа по учебните предмети.

Дейността „Индивидуални консултации на деца и родители с психолог“ цели превенция на отпадането от училище чрез индивидуални консултации на деца и родители. При подадена заявка от ученик или родител от целевата група те ще бъдат насочвани за психологическа консултация към г-жа Катя Крумова – действащ магистър – психолог с над 17 години стаж, докторант по психология към ШУ „Епископ Константин Преславски“.

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама