Лекция в ШУ изнесе образователният министър Меглена Кунева

16:21, 07 окт 16 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лекция за приоритетите в образователната систтема и мерките за спиране на отлива на учители изнесе днес в Шуменския университет (ШУ) образователният министър Меглена Кунева.

Пред студенти и преподаватели в зала 318 на висшето учебно заведение Кунева очерта тежкото състояние на образователната ни система в момента. Недостигът на учители в област Шумен сега е 1000 души, но до няколко години се очаква дефицитът на кадри да достигне 3000 души.

Меглена Кунева подчерта, че средната възраст на учителите в България е 52 години, а едва 6% са педагозите на възраст под 29 години.

Попитана за рейтинговата оценка на университетите у нас Кунева посочи, че тя е обективна и всяко висше училище трябва да обърне внимание на своя резултат, а оплакванията от нея са на хора, които не работят достатъчно.

Относно проверките разпоредени он образователното министерство в медицинските вузове у нас Кунева обясни, че те са планови и ще продължат. Ако в ръководеното от нея ведомство постъпят сигнали по тях също ще се направят проверки. „Правим възможното за прекратяване на лоши практики”, коментира при посещението си в ШУ министър Кунева. Тя призна, че прилагането на новия Закон за предучилищното и училищното образование тръгва трудно, но процесите на забавяне са овладени. След две години от образователното министерство ще направят анализ за резултатите от прилагането му.

Пред събралите се в зала 318 в ШУ студенти Кунева заяви: Аз вярвам във вас и преподавателите ви. Образованието е това, което ще ни съхрани като нация. Пред бъдещите педагози тя подчерта, че учителят трябва да е в центъра на всяка образователна система и заслужават подкрепа от цялото общество. „Започваме дългоочаквана реформа и тя не може да се случи без младите хора”, заяви Меглена Кунева и очерта предизвикателствата, с които трябва да се справи в следващите години образователната система у нас. На първо място тя постави липсата на млади кадри, въвеждане на баланс в обучението между практика и теория, въвеждаща квалификация за новопостъпилите учители, прозрачна система за професионално развитие, придобиване на умения за работа в екип и ред социални придобивки сред, които безплатна квартира и транспорт, ако учителят преподава в друго населено място.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама