Въвеждат единна информационна система в МБАЛ-Шумен

13:21, 06 окт 16 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Шумен ще въведе единна информационна система с актуална информация за състоянието на пациентите. Това съобщи днес на брифинг директорът на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов.

Базата от данни ще включва и пациентите на болницата в Нови пазар, която преди време премина към МБАЛ в Шумен.

Новата придобивка ще улесни и подобри приемът на пациенти. Данните от изследванията ще се подават под формата на баркод, които ще бъдат разчитани от четци, след което ще се съхраняват в масиви от информация. „Например информацията за кръвен анализ ще представлява баркод, който ще се залепя на епруветката с пробата. В информационната система ще се въвежда кода”, обясни д-р Атанасов. Той добави, че системата е нова за страната. От началото на тази година е въведена в Многопрофилната болница в Разград. Такива системи работят и в някои от големите болници в София.

Нововъведението е стъпка към въвеждането на електронно пациентско досие.

Областната болница в Шумен финансира със собствени средства преминаването към електронния вариант на получаване и въвеждане на данните.

В момента тече обучение на кадри, които ще работят с новата система. Предстои да се закупи и необходимата техника – компютри, баркод четци, софтуер.

Ръководството на Многопрофилната болница в Шумен предвижда и подмяната на устройствата в болничните стаи, чрез които пациентите при нужда се свързват с лекали и медицинска сестри. Старата техника ще бъде подменена с нови безжични устройства.

В Шуменската болница ще бъде изграден и голям скоростен асансьор. За целта от здравното министерство вече са отпуснали 300 хил. лева, като половината от сумата е преведена. В момента тече предварителна процедура по проектиране.

Първоначално идеята е била съоръжението да е външно, но се оказало, че сградата не позволява изграждането на нова външна кула. Така асансьорът ще бъде вътрешен и ще се намира в южната част, където в момента са помещенията за хранене.

Съоръжението ще бъде с капацитет до 15 души, като ще има възможност да влизат и носилки. Предстои да се модернизират и съществуващите в болницата асансьори.

Ръководството на най-голямата в областта болница обмисля и закупуването на допълнителни пръстови идентификатори. Те ще се ползват за дечекиране, което ще улесни изписването на пациентите от лечебното заведение.

В момента в МБАЛ-Шумен има седем действащи пръстови идентификатора в болницата в Нови пазар активните устройства са две.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама