На Благотворителна вечер събраха 33 хил. лв. за реставрацията на Голямата базилика в Плиска

00:21, 01 окт 16 / Култура 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
33 хил. лв. в подкрепа на реставрацията на Голямата базилика в Плиска събраха на Благотворителната вечер, която се проведе в Гранд хотел „Шумен”. Организатор на мероприятието е Ралица Тодорова, народен представител от ГЕРБ в 43- то НС. Кампанията за възстановяването на базиликата е под патронажа на премиера на България Бойко Борисов.



Десетки общественици, бизнесмени, лекари, адвокати и граждани на Шумен, както и много хора от Варна, София, Търговище и Разград присъстваха и се включиха в благотворителен търг, който бе първи по рода си в Шумен.

Бяха събрани 21 артикула, за които гостите на вечерта наддаваха.

Много известни личности, артисти, певци, спортисти и учени предоставиха свои предмети за търга.



Към благородната кауза се присъединиха Радио "Шумен" и вестник "Шуменска заря", които дариха антикварни предмети, свързани с медиите. Един от най-значимите предмети в търга беше златният медал от Европейското първенство по вдигане на щанги в Унгария 1992 г. на олимпийския, световен и европейски шампион и настоящ треньор на Националния отбор на България- шуменеца Иван Иванов. Изявеният спортист дари още и Купа за първо място от Барселона 1991 г., част от кръговете за световната купа. Тениска с автограф подари и шуменецът Християн Тотев- двукратен световен и европейски шампион по муай тай. Сред останалите предмети имаше сценични аксесоари и тоалети на звезди от шоу бизнеса, лични вещи и талисмани, книги, както и редки албуми и плочи. Сред участниците в търга бяха две икони, дарени от шуменско семейство и две икони, предоставени от проф. Божидар Димитров.



За 3500 лв. бе продадена иконата „Свети Тервел Цар Български”, дарена от проф. Димитров, която бе и най- високата цена на артикул в целия търг.

Освен събраните суми от благотворителната вечер и провелият се търг, големи суми дариха фирма Алкомет АД- 4000 лв, Шуменския университет- 3000 лв. и други.

В аванс фирма "Алкомет" АД обяви, че ще дари от средствата в социалната си програма за 2017 г. сумата от 40 000 лв. за реставрация на Голямата базилика в Плиска!

За доброто настроение на гостите се погрижиха Диана експрес, Асен Масларски и др.

В момента активно се набират средства, като дарители към настоящия момент са 331 лица и фирми. Дарение за реставрацията осъществи дори папа Франциск. Министерски съвет отпусна 500 хил. лв. в началото на кампанията и 770 хил. лв. през 2016 г., които обезпечават активната реставрационна дейност на Голямата базилика.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама