2 500 лева заплата на кмета на Шумен гласува местния парламент

11:56, 29 сеп 16 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 32 гласа „за”, „7” въздържал се” и един „против” съветниците в Шумен приеха заплатата на кмета Любомир Христов да стане 2 500 лева. Това е 8.7% повече от възнаграждението, което в момента взема градоначалникът и 92% от определения максимален размер за поста.

Против предложението на местната администрация се обявиха групата съветници от БСП.

Съветниците от АБВ обаче подкрепиха по-високият размер на заплатата на кмета с довода, че той няма работно време и е на разположение на всички граждани 24 часа в денонощието. Друг аргумент бе, че Любомир Христов взема по-ниска заплата от някои кметове на общини в област Шумен.

Дебат в сесийна зала породи предложението на администрацията заплатите на селските кметове да скочи с 40 лева.

От БСП предложиха увеличението да е със същия процент като на кмета на Шумен – 8.7%.

След прекъсване на заседанието и консултации между политическите сили съвътниците предложиха на общинската администрация с 40 лева да се повишат заплатите на селските кметове до края на 2016 година, а от следващата възнагражденията им да скочат с 8.7%. В тези проценти влиза повишението от 40 лева, а за база се вземе размера на заплатата валидна към 31 август.

Провокиран от предложението кметът Любомир Христов припомни, че местната власт е неприятно сюрпризирана от финансовото състояние, в което заварва хазната. „Не ни налагайте какво да правим и с какви проценти да повишаваме заплатите като нямаме пари. Такива са ни възможностите в момента”, категоричен бе кметът Любомир Христов.

Второ прекъсване беляза спора за заплатите на селските кметове. След него Любомир Христов се съгласи с предложението на правна комисия. Пълно единодушие беляза гласуването на предложението.

Присъстващите кметове на села от община Шумен коментираха, че са доволни от решението на местния парламент, но не скриха, че са очаквали по високи увеличения на заплатите си.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама