И. Калфин: Вицепрезидентът ни ще бъде човек, който хората биха избрали веднага

18:04, 27 сеп 16 / Политика 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До дни ще бъде обявен кандидатът за вицепрезидент, който ще застане до Ивайло Калфин, това стана ясно при днешното му посещение в Шумен.  

„ Имаме критерии по които ще определим кандидата си за вицепрезидент. Водим разговори, досега нямаме отказ. Ние сме и една по-широка коалиция от 7 партии. Категорично, той трябва да е човек, който хората биха избрали веднага и за който ще си кажат – „Ето това е нашият вицепрезидент”, посочи кандидатът за президент от АБВ Калфин.

Той допълни, че след толкова години в политиката пази известен идеализъм и смята, че кодът за отключване на президентските избори е свързан първо с честното им провеждане. И второ-  с избора на човек, който наистина е компетентен и знае какво може да се направи там.

Това е институция, която  може да бъде изпълнена със съдържание и то от първия си ден, смята Калфин. Той посочи, че в момента тя е доста обезличена и ако сега попитат хората може ли без президент, те вероятно ще отговорят че може. „А това е страшно лошо, когато държавният глава е безлична институция”, допълни кандидатът в президентската надпревара.

Калфин допълни, че се изненадал много от кандидатурата на Орешарски и не знае къде точно стоят неговите поддръжници. Вариант било и да има голяма партия, която прикрито да го подкрепи.

Ивайло Калфин каза, че е учуден от смелостта на Орешарски, който след неуспешния си опит като министър-председател, сега да се появява в изборите за президент и ще чака мажоритарна подкрепа.

Калфин коментира и ситуацията с бежанците в България като посочи, че разрешаването на проблема е в правомощията на президента и активна външнополитическа дейност. Според него трябва да се търси възможност не за това какво да прави с пристигналите в страната ни бежанци,  а по-скоро да се отиде към вариант те да бъдат репатрирани в страните си.

Нужни са дипломатически усилия в тази посока, допълни Калфин. Според него трябва да се приложат всички мерки за пресичане на международния трафик на бежанците. Оказва,  че каналджиите са съдени за много по-леки престъпления, защото трафикът бил много труден за доказване. Огромна част от делата изобщо не стигали до съда, а приключвали с пробация и по –леки наказания.

 „Наказанията за трафик в България трябва да се променят коренно и това вече е работа на съда и съдебните институции. Държавата не може да дига ръце и да не знае какво да прави с трафикантите. Тя трябва да си подреди администрацията”, категоричен бе Калфин.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама