Осъдиха Община Шумен да плати на фирма 168 хил. лева

14:50, 27 сеп 16 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Шумен плати на фирма „Автомагистрали Черно море” 168 хил. лева. Това съобщи на брифинг днес кметът Любомир Христов.

Преди месец в кметството получават изпълнителен лист с голямата сума, която се оказва, че са осъдени да платят, а превода на парите трябва да стане в срок от три дни. В противен случай ще бъдат запорирани сметките на Община Шумен.

В търсене на истината новото кметско ръководство се натъква на потресаващи факти. През 2009 година бившата местна власт кани строителни фирми, които да изготвят проекти за подобряване на ВиК мрежата на 6 села в община Шумен.  

Понеже фирмите са строителни те наемат други фирми, които да изготвят проектите.

Заданията са изпълнени. Проектите са внесени в Общината, но договор между нея и фирмите не са подписани. Всичко остава на устни обещания и уговорки. Така строителите изпълняват проектите. Пари обаче никой не получава.

Фирмите изготвили проектите чакат плащане от строителните предприятия те обаче не получават и стотинка от Общината и свършената работа остава неплатена. Това слага началото на съдебна сага.

Такъв е случаят в село Мадара. Там фирмата „Автомагистрали Черно море” изпълнява проекта. Не плаща на фирмата, която го е изработила, защото строителите не са получили уговорените пари с Общината.

Проектантската фирма съди строителната. От своя страна „Автомагистрали Черно море” започва дело срещу Община Шумен, което печели и така от местната хазна вече са платени 168 хил. лева.

„Поехме управлението на минус 25 милиона лева”, коментира кметът Любомир Христов и припомни, че само месец преди местните избори предишните управляващи подписват извънсъдебно споразумение с фирма „Експрес гаранцион” за 4.8 милиона лева. До момента от тях са платени 500 хиляди, а до края на годината трябва да се платят други 700 хиляди лева.

От началото на мандата си до момента новата местна власт е платила 290 хиляди лева по загубени в предишни години дела.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама