Закриват седмичната забавачка в село Средня

14:07, 24 сеп 16 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седмичната детска градина „Щастливо детство” в село Средня ще бъде закрита. Докладната с искането е внесена от кмета на община Шумен Любомир Христов.

Закриването на забавачката се налага от влизането в сила на новия Закон за предучилищно и училищно образование, който не допуска съществуването на седмични детски градини.

През миналата учебна година забавачката е посещавана от 16 деца. От тях 10 от Шумен и шест от Средня. По закон местните деца в градината трябва да са най-малко 12. За тази учебна година обаче те остават пет, което налага закриването на „Щастливо детство”.

Така малчуганите от Средня ще посещават детската градина в село Черенча. Те ще бъдат превозвани до там с ученическия автобус за Градище.

За персонала на забавачката в Средня – двама педагози и трима служители е осигурена работа.

Заради наммаления брой деца се закрива и детска градина „Снежанка” в село Илия Блъсков. От 15 деца през миналата учебна година за тази са останали седем, в това число и три от Благово. Това налага забавачката да хлопне кепенци.

С автобус децата и 40 ученици от село Илия Блъсков се превозват до съседното село Дибич.

Сградите на детските градини в селата Илия Блъсков и Средня се предава частично за стопанисване от кметовете на населените места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама