Ще избират заслужил лекар на община Шумен

07:05, 24 сеп 16 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Шумен ще присъжда отличие „Заслужил лекар”.

Докладна записка с предложението е постъпила от д-р Валентина Манолова -Председател на УС на РЛК на БЛС в област Шумен.

Предложението бе одобрено от Комисията по Здравеопазване и социална политика, както и от Правната комисия.

Комисията взе решение да се постави начало на диалог между ПК, БЛС и общинска администрация за създаване на правила и критерии, по които ще се връчва наградата.

Предлаганата номинация има за цел да удостои с признание и уважение лекар или медицински колектив. По този начин да се популяризира сред обществеността високото ниво, постиженията и гражданския принос на тази отговорна професия.

Отличието „Лекар на община Шумен” ще се присъжда ежегодно по повод Деня на българския лечител Св. Иван Рилски- 19 октомври. Представлява статуетка с лика на светеца и диплом. Връчва се на специална церемония. Имената на удостоените се вписват в Почетната книга на общината. Няма да има парична награда.

Критериите за номиниране влючват признание на обществеността и пациентските организации към работата на номинираните.

Изисква се също и да прилагат иновации за по-добро обслужване на пациентите, да са  извършили активни конкретни действия за защита на професионалните права и интереси на лекарите, както и да имат съсловно признание.

Номинираните лекари трябва да имат доказан принос за медицинската наука и практика- присъдени научни титли, научни публикации, въведени нови методи на лечение, активна гражданска позиция за повишаване на авторитета на лекарската професия. Не трябва обаче да имат наложени административни и етичносъсловни наказания.

На номинация подлежат както отделни лекари, така и медицински колективи. Комисията по номинации се състои от девет членове: 

Зам.-кмет по СПЗ в община Шумен, председател на Комисията по СПЗ в ОбС, както и от ръководителите на МБАЛ- Шумен ЕООД, КОЦ- Шумен ЕООД, Държавна психиатрична болница, ДКЦ 1, БЛС, Районна здравна инспекция и РЗОК.

На сесия на ОбС от името на  Кмета се предлага един кандидат, определен от Комисията с обикновено мнозинство след явно гласуване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама