По-голямо увеличение на заплатите поискаха кметове на села от община Шумен

16:18, 21 сеп 16 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За по-голямо увеличение на заплатите настояха кметовете на селата Царев брод, Салманово и Дибич. Предложението им дойде в отговор на докладната за увеличение на заплата на градоначалника на Шумен Любомир Христов, която е предложена да се повиши с 8.7% и да стане 2500 лева. В тази връзка на заседание на правна комисия днес Стефан Живков – кмет на Царев брод поиска по-осезателен скок в месечното заплащане на кметовета на селата от община Шумен, а не предвиденото завишение с 40 лева.

„В момента кметовете на малките населени места в община Шумен са 52% от предвидения таван от 1400 лева, а на кмета на града се предлага да стане 92% от предвидения максимум”, коментира Живков.

Кметът на Дибич Христо Йорданов се аргументира, че по настоящ адрес в селото живеят 1090 души, но по постоянен са регистрирани 874. „В селото има над 600 казана за смет и над 1000 електромера”, коментира Йорданов.

Съветникът Метин Джамбазов контрира аргументите на селските кметове с довода, че градоначалникът на Шумен не опеделя заплатата си по броя на електромерите и пощенските кутии.

Повече яснота по въпроса внесе зам.-кметът по финанси Татяна Костова, която обясни, че месечната заплата на кмета на Шумен се определя по броя на регистрираните по постоянен адрес в общината и това е заложено в законовите разпоредби. Костова поясни още, че повишението се прави и с цел да се увеличат заплатите на служителите в общината, някои от които са близки до минималния праг.

Средната заплата на общинските служители в страната е 960 лева, а в Шумен е 760 лева и не е повишавана от 2012 година. „Кметовете на селата в община Шумен също са под знаменател общински служители. От 2017 година ще търсим възможност да се увеличат и техните заплати”, обясни Костова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама