Откриха новата академична година в ШУ

13:44, 19 сеп 16 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С тържествен водосвет отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан днес в Шуменския университет (ШУ) бе открита новата академична година.



В обръщението си към ректорското ръководство, преподавателите и студените дядо Йоан припомни святото дело на патрона на висшето учебно заведение епипископ Константин Преславски.



Духовникът се обърна към присъстващите с думите на св. Павел: Всичко изпитвайте и в доброто се дръжте. „Новата учебна година е време на добра надежда”, каза още митрополит Йоан и пожела успех на студентите и техните преподаватели.

Традиционно церемонията по откриването на учебната година започва с изнасяне на жезъла и знамената на университета и приветствие на ректора проф. Георги Колев. Той отбеляза, че ръководеното от него висше училище е създадено в първите десетилетия на ХХ век и е носител и пазител на дългогодишни традиции в обучението на педагогически кадри. „Пожелавам на първокурсниците да учат усилено, да приемат предизвикателствата и различното, защото само така може да се върви напред”

Поздравление от името на студентите направи Станислава Попова – ІV курс българска филология.



Тази година 12 първокурсници са приети в ШУ с пълен бал. Те получиха студентските си книжки лично от ректора проф. Георги Колев.

Тази година за първи път на студентските банки ще седнат 1100 младежи, които ще придобиват знания в общо 60 специалности.

Кметът на Шумен Любомир Христов също пожела успех на академичната общност. Студенти и преподаватели бяха поздравени и от областния управител Донка Иванова, а също и от декана на Военния факултет в Шумен полк. Сашо Евлогиев.

На церемонията присъстваха още народният представител проф. Стефан Желев, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, председателят на постоянната комисия по просвета, образование и наука към Общинския съвет Валентина Тодорова, омбудсманът на Шумен Иван Капралов, заместник-кметът по култура на община Шумен Найден Косев, заместник-областният управител на Шумен Петко Шаренков, Теодор Маринов, ръководител направления „Дигитализирано производство, процесни индустрии и задвижвания в „Сименс-България”, и членовете на настоятелството на университета Фикрет Индже, Ася Асенова, Миглена Парлакчиева. Поздравителен адрес изпрати началникът на Регионалното управление на образованието в Шумен Светлана Милева.



Преди да прекрачат прага на университета първокурсниците положиха клетва и се докоснаха до символите на учебното заведение – жезълт и знамената.



 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама