Предлагат заплатата на кмета на Шумен да скочи на 2 500 лв.

15:29, 16 сеп 16 / Политика 25 659 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложение заплатата на кмета на Шумен Любомир Христов да се увеличи с 200 лв. и да стане 2 500 лв. ще се обсъжда на сесията на 29 септември. Това стана ясно на днешния консултативен съвет в община Шумен. Ако съветниците одобрят предложението, увеличението ще влезе в сила със задна дата – от 1 септември.

„ Това е начин да се повишат и заплатите в общинската администрация, тъй като те са процент от заплатата на градоначалника”, посочи председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, който е и вносител на предложението.

По думите му, ниското заплащане в общинските администрации и държавните структури е причина да не могат да бъдат привлечени на работа в тях качествени специалисти. Разликата в заплатите е огромна – тези в частния сектор надвишават с около 10 пъти заплащането в общинските и държавните администрации.  

Освен заплатата на кмета Любомир Христов, предложено е и увеличение на трудовите възнаграждения на кметовете на селата в община Шумен.

Там предложението е те да станат от 525 до 830лв., в зависимост от населението на селата. Срещу най-високата сума ще се подписват кметовете Царевброд – 830 лв. и на Друмево- 820 лв. Там предстои на 6 ноември да се избира нов кмет, след като досегашната кметица Ренгинар Потур освободи поста.

По 790 лв. месечна заплата ще получават кметовете на другите три най-големи села в общината - на Ивански, Градище и Мадара.  Най-малко – 525 лв. ще получават кметовете на Белокопитово, Благово, Васил Друмев, Велино, Ветрище, Кладенец, Лозево, П.Волов и Радко Димитриево. Населението в тези села е от 100 до 350 души.

Topnovini.bg припомня, че предложение за скок на кметските заплати бе направено още в началото на мандата на кметовете през декември миналата година, но впоследствие бе оттеглено и не влезе за обсъждане в Общинския съвет.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама