840 първокласници ще прекрачат прага на шуменските училища

11:42, 13 сеп 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
840 първокласници ще прекрачат прага на 19-те училища на територията на община Шумен. Това съобщи на брифинг днес Найден Косев, зам.-кмет по образование и култура. 8290 са общо учениците от 1 до 12 клас в общината, а около 200 ще започнат учебната година в Професионалната гимназия по селско стопанство и хранителни технологии.

Работещите като учители и възпитатели в детските градини в община Шумен са 550, а около 1000 са учителите и помощният персонал в училищата.



„Откриването на годината за всички учебни заведения започва между 9 и 11 часа. Кметът на Шумен Любомир Христов ще бъде на първия учебен ден в ГПЧЕ „Никола Вапцаров”, зам.-кметът инж. Боян Тодоров ще посети ПМГ „Нанчо Поповоч”, а аз ще бъда на откриването в СОУ „Васил Левски”, съобщи Найден Косев и добави, че освен традиционното издигане на българския трикольор и знамето на ЕС, на 15 септември тази година ще бъде издигнат и флагът на град Шумен.



„Тази година направихме съчетание с ежегодните празници на литературата и творчеството „Албена”, което община Шумен организира заедно с издателство „Захари Стоянов”. Договорихме се, че групата включваща поети, писатели, художници и музиканти, ще посети нашия град още на 14 септември, за да може след това да участва в откриването на първия учебен ден. Това са акад. Георги Марков, Стоян Райчевски, Боян Ангелов, Валентина Радинска, Петър Първанов, Любомир Халачев и разбира се Иван Гранитски”, каза още Найден Косев и добави, че за подарък на всички първокласници кметът на Шумен Любомир Христов е подготвил книгата „Меко казано” на Валери Петров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама