Зам.-министър Диян Стаматов: Преструктурирането на образованието няма да представлява проблем за мотивираните ученици

17:06, 12 сеп 16 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В училищата, в които има повече мотивирани ученици, преструктурирането на образователната система няма да е никакъв проблем, а децата, които имат по- слаба мотивация, могат да използват четирите часа СИП. Това каза пред журналисти в Шумен зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

По думите му, в Националното външно оценяване след 7 клас няма да бъдат включвани предметите, за които има дефицит от време, като история, география и биология, а ще се заложи единствено на български език и литература, математика и чужд език. „Един мотивиран ученик бързо успява да навлезе в новата материя и да вземе повече материал за по- кратко време. Когато говорим за преструктурирането на учебното съдържание, всяко едно училище може да направи най- разумното за себе си”, заяви министър Стаматов.

Относно дуалното обучение, което влиза в сила от новата учебна година той обясни, че центровете му са три- училището, общината и бизнеса, а финансирането на самата практика ще се извършва от съответния бизнес сектор, за който става дума. „Ако има съпротива от страна на бизнеса, това означава, че няма да има работна ръка за съответния сектор. Мисля, че нито един бизнес не иска това да продължава и занапред”, каза още министър Диян Стаматов и изтъкна, че новите учебници от 1 до 7 клас вече са разпространени в страната, а новият учебник по история ще бъде във всяко българско училище до 14 септември.

В зала „ Проф. Венета Вичева” на Община Шумен зам.-министърът на образованието и науката проведе работна среща с директорите на детските градини, училищата и центровете за подкрепа в областта. Там той изрази благодарност към труда на всички, работещи в образователният сектор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама