Министър Десислава Танева: Шуменски регион е един от лидерите в свиневъдството в България

14:17, 10 сеп 16 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменски регион е един от лидерите в свиневъдството в България. Това заяви при пристигането си в Шумен министърът на земеделието и храните Десислава Танева. На въпрос на журналисти, какво е мястото на областта на земеделската карта на страната тя посочи, че близо от 11 % от свиневъдството в България се намира в област Шумен, както и 9% от насажденията с лавандула.



„В последните години има траен ръст и на животните, и на трайните насаждения. В региона, има разбира се и горски територии, като и тук можем да отчетем положителен ръст в показателите на горското стопанство”, заяви министър Танева и добави, че единственото притеснително, което не зависи от политическите фактори и инструменти за подкрепа, това са цените на земеделските стоки и суровини, които се произвеждат.



„Тази цена зависи от котировките на международните стокови борси. И тази година, независимо от рекордното количество произведена пшеница в цялата история на България- 5.6 млн. тона, зърното наистина бележи рекорден спад в цените. Фючърсните котировки показват тяхното стабилизиране през зимата и пролетта през 2017 г. Надяваме се тази тенденция да продължи, за да може производителите да получат и по- висок приход”, каза още министър Танева.

По отношение на резултатите до момента от Националната кампания на Министерство на земеделието и храните „Подкрепяме българското“ тя обясни, че е много важна обратната връзка, която имат с производителите и потребителите в страната, и изтъкна убеждението си, че потребители искат да купуват храни с доказано качество и то директно от производител.

„При всички случаи, дори да не постигнем всичко, което желаем, със сигурност това е една много полезна политика, която ще се развива във времето и ние имаме идеи за това. Това е втора подобна национална кампания на министерството, проведена чрез комуникации на областно ниво. Тя преминава в две основни направление- кръглите маси и срещите със земеделските производители, както и фермерския пазар”, посочи още министър Десислава Танева. 

Тя проведе среща с кмета на Шумен Любомир Христов, а от 15 часа ще се състои срещата и със земеделски производители в зала „Форум“ на хотел „Шумен“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама