500 пациенти хоспитализирани с пръстов отпечатък в МБАЛ-Шумен

10:30, 05 сеп 16 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 500 пациенти са хоспитализирани посредством пръстов отпечатък в МБАЛ – Шумен от средата на август.

Тогава лечебното заведение въведе системата за пръстова идентификация и шуменската болница стана една от 20-те болници в страната, в които системата тръгна пилотно.

Досега проблеми с пръстовите четци не е имало, каза управителят на МБАЛ-Шумен д-р Атанасов.  Той добави, че за периода от въвеждането на системата до края на август са хоспитализирани 927 души, като 477 са регистрирани именно чрез пръстов отпечатък.

Според д-р Атанасов няма оплаквания и несъгласие за новия начин на "влизане" в болницата.

Има хора, които изразяват мнение, но след като им се обясни, че не става дума за съхраняване на някакви биометрични данни, са по-спокойни, обясни д-р Атанасов.

В лечебното заведение има общо 9 четци – 2 са в базата в Нови пазар, 7 в Шумен.

Самото хоспитализиране не представлява проблем, по-скоро има затруднения при отписването. Устройствата са поставени в приемните кабинет и на регистратура и за изписване пациентите трябва да идат отново там.

Пациентът трябва да отиде на регистратура и да се дечекира там. Ако е с лична карта, това го прави служебно лице, извършва дечекирането и му връща документите и на пациента не му се налага да се разхожда, обясни д-р Атанасов.

Затова и броят на изписаните с пръстов отпечатък е значително по-малък. От 685 изписани пациенти, едва 102 са го направили с нововъведението.

Управителят на лечебното заведение заяви, че болницата има готовност да инсталира и допълнителни четци за пръстови отпечатъци във всяко отделение и това ще реши този проблем.

Отделно са се появили и няколко грешки по системата, но те са свързани по-скоро с локалната мрежа и компютрите, обясни д-р Атанасов и заяви, че тези детайли са изчистени.

От 1 октомври пръстовият отпечатък трябва да бъде въведен във всички лечебни заведения за доболнична помощ. До Нова година пък регистрирането ще се извършва и с лична карта , и с пръстови отпечатъци.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама