Младежкият дом във Венец е ремонтиран за 800 хил.лв.

17:09, 03 сеп 16 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 700-800 хил.лв. струва възстановяването на сградата на Младежкия дом във Венец и оборудването на залите вътре, съобщиха от общината.

„Това е голямо постижение за нас като общинска администрация защото сградата е много голяма, бе разрушена и запусната, 20-25 години не беше правено нищо по нея. Освен това хората искаха сградата да се обнови, защото навремето е била изградена с доброволен труд на населението на общината”, каза кметицата на Венец Нехрибан Ахмедова.

Тя допълни, че това, което е било заложено в началото на бюджетната година, е приключено. Остава само облагородяването около Младежкия дом, за което предстои да бъде обявена поръчка. „Две години продължи мащабният ремонт, сградата е голяма и я възстановихме изцяло. Миналата година открихме там ритуална зала,  а сега направихме фитнес зала, спортна и концертна зала”, уточни Ахмедова.

За ремонтите са вложени средства от 3 източника – първоначално пари от Националния доверителен екофонд за енергоспестяващите мерки, после от държавния бюджет - 360 хил. лв., отпуснати са и пари от общинската хазна.

На втория етаж на Младежкия дом от 1 август е разкрит и център за обществена подкрепа. Капацитетът му е 30 деца, с които ще работят шестима служители. Идеята е в центъра деца от рискови и малцинствени групи да получават подкрепа и консултации. Той ще работи съвместно с дирекция „Социално подпомагане”, отдел „Закрила на детето”.

Назначени са двама социални работници, педагог и психолог, който ще консултират семействата и децата. Финансирането е за 5 месеца по проект, по-нататък е предвидено да стане държавно-делегирана дейност. От Фонд „Социална закрила” са отпуснати 11 323 лв. С децата и родителите се работи и в двете изнесени структури на Семейно- консултативния център в Шумен, които са разкрити в община Венец.

Така Младежкият дом във Венец става място, което ще бъде привлекателно за младите хора, семействата и децата.  Възстановена е не само сградата, но и дейността на предишния Културен дом в селото. Тепърва предстои откриването на фитнес залата и до месец младежите ще могат да я ползват. Целта е младите хора да остават да живеят тук, а не да бягат към Шумен и други големи градове, допълни Ахмедова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама