Инспекцията по труда провери 74 фирми в Шуменско през юли

10:33, 03 сеп 16 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
74 малки и средни предприятия са проверени през месец юли, съобщиха от Инспекцията по труда в Шумен. 41 от инспектираните фирми имат утвърдена програма за минимизиране на риска.

40 са осигурили обслужване от Служба по трудова медицина. С изградени органи по безопасност и здраве при работа са 23 предприятия.

Общо констатираните нарушения са 314. Най-много са пропуските по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд – 187. Работодателите не са правили инструктажи и прегледи на машини и съоръжения. Констатирани са и пропуски в осигуряването на безопасност при работа с ел. ток на работните места, както и липса на лични предпазни средства и нарушения в санитарно-битовото обслужване.

Свързаните с трудовите правоотношения нарушения са 127 в т.ч. по възникване на трудовите правоотношения – 32 бр. Също толкова са и нарушенията, свързани със заплащането на труда.

Инспекторите по труда са дали задължителни за изпълнение предписания.

Продължава стартиралата от 1 юни кампания „Осигуряване минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд и законосъобразност при възникване на трудовите правоотношения в отрасъл „Растениевъдство”.

За двата месеца са извършени 26 проверки. Констатирани са 56 нарушения. До момента регистрираните еднодневни трудови договори в Инспекцията по труда в Шумен са над 3 800.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама