Училищата в Шумен готови за първия учебен ден

12:11, 30 авг 16 25 598 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До 15 септември ремонтите в учебните заведения ще приключат и школата ще са готови да посрещнат ученици. Това стана ясно от информацията за текущите ремонти, която зам.-кметът по образованието в Община Шумен представи днес.

Проблем към момента има само с газифициране на двете детски градини в кв. "Тракия" – "Братя Грим" и "Дружба".

Строителните дейности тряваше да започнат юни, но заради обжалване преоцедурата е спряна. Фирмата, която е обжалвала, е оттеглила жалбата си в средата на август и сега се очаква да Комисията за защита на конкуренция да излезе със становище. След като то бъде оповестено, ще се пристъпи към работа, обясни Косев. Той допълни, че това ще бъде проблем, защото ще трябва да се местят деца от учебното заведение, докато траят ремонтите.

Ще направим нужното, за да се реши и този проблем, каза Косев.

Към момента 8317 ученици са записани в училищата общината, сочат още данните. Това е намаление спрямо миналата година, когато броят им е бил 8396.

За ремонти директорите на училища поискаха 300 хил. лв., каза Найден Косев, като посочи, че 215 хил. лв. са средствата, които са похарчени за тях. Сумата се е намалила в следствие на обществени поръчки, посочи той.

35 хиляди лева са заложени за капиталови разходи по училищата. Вече е извършен ремонт в 6-то Основно училище, 5 хил. лева са заложени за авариен ремонт на СОУ "Сава Доброплодни", В трето училище и "Панайот Волов" по 2 хиляди лева са отделени за подпорни стени.

Проблем има с изолацията на североизточната стена на Математическата гимназия. Изпратили сме 3 писма до изпълнители, за да ремонтират гаранционно фасадата, каза Косев.

За ремонти в 32-те детски градини в общината пък са предвидени 250 хил. лв., като 126 хил. лв. вече са похарчени за изпълнение на предписанията на компетентните органи.

В програмата за инвестиции на Общината за цялата година са планирани капиталови ремонти в размер 574 хил. лева. От тях местните средства са 201 хиляди лева.

Тези средства са вложени в ремонт на ДГ "Щурче", където е изградена подпорна стена, В "Чучулига" в квартал "Дивдядово" се довършва ремонта на газовата инсталация, частично укрепена е и ДГ "Звънче".

В тези средства са заложени и 27 хиляди лева, които ние ще влагаме за изграждане на газова инсталация на филиала "Звездици", каза още зам.-кметът.

За 337 хиляди лева има подписани договори за проекти. Те са за газифициране на двете детски градини в кв. "Тракия" – "Братя Грим" и "Дружба". Там ще бъдат изградени газови инсталации и ще бъдат реновирани слънчевите панели.

Той добави, че тече подготовка и за зимния период, като 108 хил. литра нафта е осигурена за отопление, поръчани са и 175 кубика дърва за огрев.

Найден Косев отбеляза, че записаните ученици всяка година спада с около 100. Тази година в училищата трябва да влязат 8317 ученици. Преди 15 години тази бройка беше 17 хиляди, посочи зам.-кметът.

Най-притеснително според него е положението в 6 Основни училище, където от 3-4 години бройката на учениците намалява. Към този момент там няма маломерни паралелки, но в следващите години може и да се стигне дотам, коментира Косев.

В общината работят 19 училища, като към тях от тази година се прибавя и една професионално – гимназията по селско стопанство, която бе прехвърлена на Общината от Министерството на земеделието.

4 извънучебни звена – Обединената школа по изкуства, Ученическа спортна школа, както и двете средношколски общежития ще бъдат преименувани на Центрове за подкрепа на личностното развитие и ще запазят функциите си. В ОШИ и УСШ има около 1500 деца общо, посочи зам.-кметът.

Найден Косев обясни, че тази промяна се дължи на новите положения в Закона за образованието и заради това вече всички детски учебни заведения стават Детски градини. Няма и СОУ-та, има начални, основни и средни училища, каза още той.

От тази учебна година започваме изграждане двата първи етапа на образование – начален и прогимназиален, каза Косев и разясни, че първи етап на средно образование засяга от 1 до 10 клас,а втори етап – 11 и 12 клас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама