Ясна Петрова и Николай Димитров победиха в турнира по ориентиране в Шумен

20:04, 28 авг 16 / Спорт 25 560 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ясна Петрова при жените и Николай Димитров при мъжете са победителите в елитната категория тазгодишното юбилейно издание на Международното състезание по спортно ориентиране за купата „Сивен – Шуменска крепост”.

На второ и трето място при дамите се класираха Незабравка Василева и Мартина Джулиева, а при мъжете Калин Карачоров и Петър Джоганов.

В тазгодишното състезание представителите от шуменския клуб „Мадарски конник” не успяха да се преборят зачелно класиране.

25-тот издание на Международното състезание по спортно ориентиране за купа „Сивен-Шуменска крепост” се проведе от петък до днес на Шумеското плато.

Турнирът бе официално открит от кмета на Шумен Любомир Христов.

В трите състезателни дни на старта в района на Шуменската крепост застанаха 250 ориентировачи от 30 клуба в страната и представители на Швейцария, Австрия и Македония.

Участниците бяха разделени в 12 възрастови групи. Елитните състезатели преминаха по трасе с дължина пет километра за мъжете и четири за жените. Имаше старт и за начинаещи.

Във всеки от дните на състезанието бяха раздадени 22 комплекта медали.

Историята на турнира започва през 1971 година. Тогава ориентировачите се борят за спечелване на купа „1 300 години България”. За десет години тя е притежание на отбори от страната. През 1981 година обаче красивият трофей се завръща и остава в Шумен, защото местният клуб „Мадарски конник” е най-чест негов носител.

За известен период от време традицията на състезанието е прекъсната. През 1991 година турнирът е възроден от собственика на фирма „Сивен” Венцислав Венев.

Организаторите имат амбицията да превърнат състезанието в престижна европейска надпревара, а от следващата година маршрутите да бъдат на територията на НИАР „Мадара”. Желанието им е дните на спортната проява да бъдат съпътствани с богата културна програма.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама