Иванка Петрова: До края на октомври ще са санирани първите четири блока в Смядово

12:25, 20 авг 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Иванка Петрова е родена на 2 май 1962 г. в Смядово. Завършила е висше образование във  ВИНС ”Димитър Благоев”-Варна, специалност “Счетоводство и контрол”. Има дългогодишен опит в Общинския център за социални грижи и Общинската администрация. Вече втори мандат е кмет на община Смядово.

В интервюто Петрова отговаря на въпроси свързани с летните ремонти в общината, готовността за кандидатстване с проекти по оперативни програми и липсата на интерес за работа у младите хора в общината.

- Г-жа Петрова, на какъв етап са летните ремонти в Смядово и общината?

- Тази година летните ремонти се финансират само с общински средства. За целта сме заделили 400 хиляди лева. С тях ще подменим част от водопроводната мрежа в Смядово, ще изградим канализация, където няма, и ще асфалтираме шест улици в града. Приключиха текущите ремонти в училищата и детските градини и сме готови за новата учебна година. С проект по програмата “За развитие на селските райони” ще кандидатстваме за финансиране за ремонт на покрива на детската градина в село Риш.

- Имате ли готовност да кандидатствате за финансиране и с други проекти по оперативните програми?

- Имаме готови два проекта за асфалтиране на пътищата от общинската мрежа и проект за водопроводна мрежа на две от големите села в община Смядово. Септември отварят Оперативната програма “За развитие на селските райони”, ще кандидатстваме за финансиране по нея.

- Как се справяте с програмата за безплатно саниране на блоковете в Смядово?

- В момента основните си усилия хвърляме там. Всички хора от техническите служби в Общината съм пренасочила да се занимават с тези дейности. Проблемите със санирането са много повече от очакваното. Няма ден без проблем, но се справяме.

Един от одобрените за саниране блокове в Смядово е почти готов. При три от сградите работата е свършена на около 70%. До десет дена започваме работа и по други два блока. Задачата ни е до края на октомври да приключи работата по първите четири одобрени за безплатно саниране блокове в общинския център. При другите две сгради имаше забавяне при обществените поръчки, но и там нещата вече са докарани до изпълнение на ремонтните дейности.

- Имахте идея да засилите видео наблюдението в Смядово, осъществихте ли я?

- Все още не, но сме на път да осъществим тези планове. Имаме изготвен проект за уличното осветление на цялата община и в него сме включили поставянето на още около 50 камери за видео наблюдение. До момента сме монтирали 15 устройства в Смядово и по селата. Ефектът от видео наблюдението до момента е голям. Вече има четири-пет случая, в които благодарение на камерите полицаите залавят гастролиращи крадци. След ремонтиране на центъра имаше вандалски посегателства, но отново с помощта на камерите установихме нарушителите и те бяха глобени да заплатят щетите в петорен размер. Особено ефективни са устройствата, монтирани на входа и изхода на Смядово. Така лесно се засичат влизащите гастролиращи крадци.

- Какви други проекти сте подготвили за кандидатстване?

- Имаме готов проект за Дома за стари хора в Смядово и едно защитено жилище. В момента работим по проекта за ремонт на образователната инфраструктура. Движим всички процедури и се надяваме да се вместим в определените срокове. За мен най-важни са инфраструктурните проекти.

- Какви са вашите амбиции за развитие на Смядово и общината?

- Аз имам доста амбиции, но се притеснявам, че проектите за втория програмен период закъсняха много. Първият прием ще бъде през септември. Това означава, че при идеално изпълнение на процедурите за обществените поръчки най-рано изпълнението ще започне догодина по това време. В същото време използваме всяка възможност за привличане на финансиране от различни фондове и оперативни програми. Очертава се да има интересни проекти по Норвежкия фонд за финансиране. С проекта за уличното осветление имаме намерение да кандидатстваме пред Националния доверителен екофонд.

С отговорност мога да заявя, че ние използваме всяка една възможност за кандидатстване за външно финансиране. В Община Смядово има много добър екип, който работи напрегнато по изработването на проекти. Постигаме и видими резултати за хората.

В момента кандидатстваме с един малък проект за 21 хиляди лева към фонд “Социална закрила” за обзавеждане на едно защитено жилище. Подготвяме и други три проекта за отворената вече втора процедура по Оперативна програма “Красива България” за осигуряване на достъпна среда. Тук общинското участие е в размер на 10%. Ще кандидатстваме едновременно и с трите, колкото одобрят – толкова.

Имаме намерение да възстановим една много занемарена детска площадка с финансиране от ПУДООС. Може да са 10 хиляди лева, но те променят облика на общината, а ние няма как да ги дадем от местната хазна.

- Според вас как може да се задържат младите хора в Смядово?

- За съжаление по никакъв начин не може. Само за пример ще кажа, че спечелихме проект, с който осигуряваме работа за шест месеца на 60 младежи до 29 години. Ходихме да ги търсим по къщите, но не успяхме да намерим хора. Сега изпълняваме проекта с непълна бройка и десетима души от село Златар.

Истината е, че младите хора не проявяват никакъв интерес към тези програми. Аз съм много разочарована от тяхното отношение. Лично аз участвах в срещите с младежите за привличането им в различни програми, но ефектът е минимален, въпреки че им се осигурява обучение, заплащане и работа. За тях обаче 420 лева е много малка сума, макар че са без доходи.

В Смядово има дървопреработвателна фирма и в момента не може да намери хора за работа, защото никой не иска да товари дърва. Не е вярно, че няма работа. Работа има, но няма кой да работи. Истината е, че нещата много се объркаха и не знам дали скоро ще се оправят.