Одобриха само заплатите за шестима работници на ПСОВ в Шумен

17:13, 28 юли 16 25 563 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Само 10 хил. лева за заплати и осигуровки на шестима нещатни работници в пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) в Шумен бяха одобрени от местния парламент днес. Гласуването на съветниците трябваше да разреши на Общината да поеме разходите за заплати и ток на ПСОВ за периода от 1 септември до 30 октомври. В този преходен период се очаква да приключи прехвърлянето за стопанисването на съоръженията от Общината на ВиК-Шумен.

Съветниците обаче категорично отказаха да гласуват 40 хил. лева месечно за ток.

Най-яростен противник на плащанията бе съветникът Добромир Драев. „Искам да видя договора с Общината за даването на тези пари. Документът до момента не ни е представен. В крайна сметка не знаем какво гласуваме, защото информацията на ВиК е противоречива”, обяви Драев.

Дарина Мартева от ВиК разясни пред съветниците стъпките на процедурата за приемането и прехвърлянето на ПСОВ. Строителството на съоръженията приключва в края на август. После се издава Акт 15, последван от 72-часови проби в производствени условия. При липса на дефекти се издава Акт 17, а после и Акт 16 за въвеждане в експлоатация на обекта.

Версията на Мартева обаче бе оспорена от съветниците и специалисти в строителството. Те цитираха и законови разпоредби, според които Акт 17 трябва да предхожда издаването на всички други документи.

Дебатите стигнаха до скандал, но от това казусът съвсем се обърка, защото твърденията на Дарина Мартева се разминаваха категорично дори със законовите разпоредби. Мартева обаче бе категорична и се опираше на подписаният с Общината мистериозен договор. В крайна сметка след вслушване в предложението на арх. Светлозар Тузсузов съветниците одобриха в капиталовите разходи на Общината да се заложат само парите за заплати за два месеца.

При обсъждането на промените в капиталовите разходи местният парламент гласува още кметът Любомир Христов да сезира полицията и прокуратурата за неизпълнено решение на местния парламент за договор за наем с „Титан БКС” за ползването на компактор и булдозер. Оказа се, че от частната фирма са отказали да парафират документа. Това не попречи на съветниците да упълномощят кмета, чрез органите на реда и съда да търси наказателна отговорност от виновните лица.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама