Одобриха създаването на „синя зона” в Шумен

14:17, 28 юли 16 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Създаването на „синя зона” в Шумен бе одобрено днес от местния парламент. С 28 гласа „за”,7 „против” и един „въздържал се” предложението на местната администрация бе прието.

За момента не са уточнени зоните за почасово паркиране. Няма и методика за таксуване на престоя на колите. Отпадна и предложението за минимален и максимален престой в платената зона от 30 минути до три часа.

Въпреки предложенията да отпадне поставянето на скоби за пресрочен престой в „синята зона” и вдигането на колите с паяк, направени от Добромир Драев, те не се приеха.  

По време на полемиката в сесийна зала съветникът Иван Йонков обясни, че в Шумен има над 800 парко места. Липсва точен анализ има ли нужда града от „синя зона”, колко ще бъдат тези зони и какво ще струват на Общината.

Проучване от преди близо 10 години е показало, че Общината губи годишно 100 хил. лева. Опирайки се на тези доводи Иван Йонков поиска да се отложи гласуването на наредбата, но съветниците гласуваха „против”.

Пламен Петкова припомни, че не за първи път влиза за разглеждане създаване на „синя зона” в централната част на Шумен. Той предложи въвеждането й в града да стане поетапно.

Кметът на Шумен Любомир Христов бе категоричен, че никой не задължава местната власт да прави такава зона, но в КАТ-Шумен се регистрират между 50 и 70 автомобила дневно. „Нужно е да мислим в перспектива”, каза кметът Христов.

Арх. Светлозар Тузсузов спомена като любопитен факт, че през 1980 година нормата у нас за за брой автомобили е 124 на 1000 души, а днес никой не може да каже каква е. „Градовете се задръстиха от автомобили, хората паркират по улиците и пречат на движението”, коментира арх. Тузсузов.

Така с решението си днес местният парламент даде зелена светлина на кметската власт за създаване на „синя зони” в Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама