Влизаме в болницата в Шумен с пръстов отпечатък

12:53, 27 юли 16 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменската болница ще въведе системата за пръстова идентификация до 2 месеца. Лечебното заведение е сред 20-те болници в страната, в които системата ще тръгне пилотно.

„До септември ще купим устройствата и ще тестваме софтуера. Въвеждането на новият начин за прием в болницата няма да ни затрудни”, каза директорът на МБАЛ-Шумен д-р Атанас Атанасов. По думите му ще са нужни поне 3 машинки-четци, които да бъдат сложени на входовете за прием в болницата – в Спешното отделение, в Приемния кабинет до регистратурата в Хирургическия блок и в Интензивното отделение.

Може би ще се наложи и поставянето на пръстови идентификатори и в двете отделения на болницата, които са отделени от основния й корпус – в Детското и в Отделението по ревматология, което се намира в сградата на пневмофтизиатричния дипансер.

За въвеждането на софтуера на този етап няма да са нужни нови компютри, а той просто ще трябва да се напасне към информационната система на болницата, допълни д-р Атанасов.

Според него пациентите също няма да имат затруднения с новия начин за прием. Поставянето на пръста в устройството и генерирането на уникален идентификационен номер даже ще отнема по-малко време, отколкото сегашният начин за регистрация, категоричен е директорът на Шуменската болница.

Сега при приемането на пациента, той задължително представя личната си карта и попълването на документите става по-бавно.

Освен това веднъж издаденият цифров код, вече ще е достатъчен за получаването на други справки за престоя на пациентите в лечебното заведение.  За децата, които са малолетни и непълнолетни, ще се снемат пръстови отпечатъци на родителите, а за пациенти с психични увреждания, ще се вземат данните на хората, които ги представляват. Болните в безсъзнание, които влизат в Интензивното, ще бъдат регистрирани, когато състоянието им позволява това в хода на хоспитализацията им, допълни д-р Атанасов.

В системата ще се въвежда още ЕГН и телефонен номер, като впоследствие информацията за здравноосигурено лице ще се предава към електронните масиви на здравната каса. Информация в сканиращото устройство няма да остава. Номерът, който ще се получава ще бъде генериран за всяко здравноосигурено лице и при всяко ползване на услуги ще се идентифицира с него.

Устройствата струват 239 лв. без ДДС. Болниците сами трябва да си организират работата, и да преценят колко машинки да си купят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама