Стратегията на Община Шумен е да развива масовия детско-юношески спорт

20:35, 25 юли 16 / Политика 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новата общинска Наредба за реда и условията за ползване на спортни обекти и съоръжения – общинска собственост ще даде възможност да се подкрепят клубовете в Шумен, които работят с по-голям брой деца, каза зам.-кметът по култура и образование Найден Косев. По думите му, политиката на общината е да развива масовия спорт.

Така той разясни позицията на общинска администрация по предложената Наредба на срещата  с ръководители на спортните клубове в града, представители на правната и на спортната комисия към Общинския съвет и кмета Любомир Христов. Целта на срещата, която продължи близо 2 часа, бе да се обсъди предложения проект за наредба за ползването на спортната база в града.

Становището на администрацията е, че общината и спортните клубове трябва да си поделят ангажиментите за поддръжката на базата. В проекта за наредбата е заложено, че клубовете ще заплащат определен процент от разходите за ток и вода на залите и двата стадиона.

Точно този механизъм, който не е конкретизиран в Наредбата буди притеснения в ръководителите на клубовете.



В дискусията участваха  представители на 15 клуба- фехтовална академия „Волов“, „Шумен 98“, СК „Фехтовка“, клубове по баскетбол, волейбол и др. В хода на дебатите стана ясно, че администрацията предвижда клубовете да заплащат 5% от консумативите, а останалите 95% да се поемат от Общината.

Кметът Любомир Христов увери спортистите, че администрацията иска да ги направи съпричастни към проблемите на спортната база в града и че механизмът за това как ще се поделят разходите ще бъде обсъден на следваща среща и чак тогава ще бъде приет.

На срещата стана ясно, че общината заделя над 700 хил.лв. годишно за консумативите на залите и стадионите в Шумен. През миналата година издръжката на зала „Младост“ е била 112 532 лв., за зала „Плиска“ са платени 176 252 лв. , за стадион „П.Волов“ - 45 хил.лв. , а за ученическия стадион „Цоньо Василев“ – 70 000 лв. , за зала „Юнак“ – 80 000 лв.

Тоест годишно общината плаща 400 хил.лв. само за тока, водата и отоплението на залите и стадионите в града. Отделно дава и 250 хил. лв. за дейността на спортните клубове.

В края на срещата бе постигната договорка Наредбата да се приеме на предстоящата в четвъртък общинска сесия, а механизмът за разпределение на разходите да бъде допълнително уточнен и конкретизиран.

Ако бъде приета от общинските съветници, Наредбата ще влезе в сила чак на 1 януари догодина.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама