Окончателно: Условна присъда за ексшефа на ТЕЦ-Шумен Юлиян Тодоров

16:30, 25 юли 16 25 1268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окончателни осъдителни присъди получиха бившият изпълнителен директор на „Топлофикация“ в Шумен инж. Юлиян Тодоров и началникът на котло-турбинния цех в дружеството и член на постоянна комисия по управление на държавните резерви и военновременните запаси инж. Илиян Лазаров. Това стана с решение на Върховния касационен съд, който остави в сила присъдата на Варненския апелативен съд, произнесена на 28 септември 2015 г., съобщиха от Апелативната прокуратура.

С нея беше отменена  изцяло присъдата на Шуменския окръжен съд, който призна двамата подсъдими за невинни и ги оправда за извършени общостопански престъпления. 

С присъдата на Варненския апелативен съд двамата подсъдими са осъдени на по 1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и са лишени от права да заемат ръководни длъжности в държавни или общински търговски дружества. Юлиян Тодоров няма право да ръководи държавно или общинско търговско дружество за срок от две години, а Илиян Лазаров – за срок от 1 година.

Бившият изпълнителен директор на „Топлофикация“ в Шумен Юлиян Тодоров е бил признат за виновен за това, че в периода 16 септември 2004 до 6 януари 2005 г. съзнателно сключил две неизгодни сделки за продажбата на 3000 тона мазут с отклонения в показателите по БДС, което довело до намаляване наполовина на пазарната цена на горивото.

От това ръководеното от него дружество било ощетено с 297 010 лева, като деянието представлява особено тежък случай. Инж. Тодоров бил признат за виновен и по второто обвинение– за умишлена безстопанственост.

В периода от март до май 2005 г. като длъжностно лице той не упражнил достатъчен контрол върху дейността на другия подсъдим, който за дейностите по управление, отчитане и приемане на съхраняваното гориво. Така били закупени 2062 тона мазут без сертификат за качество, който не отговаряли на стандартите.

От сделката последвали значителни щети за дружеството в размер на 384 918 лева, което представлява особено големи размери, като и по това деяние съдът е приел, че случаят е особено тежък.

Вторият подсъдим – инж. Илиян Лазаров, е признат за виновен също за умишлена безстопанственост. Като длъжностно лице в периода от 16 март 2005 до май 2005 г. – началник на цех и член на постоянната комисия по управление на държавните резерви и военновременните запаси, той нарушил редица подзаконови разпоредби и не положил грижи за изпълнение на възложената му работа по управление, отчитане и приемане на закупените 2062 тона мазут без сертификат за качество, които не отговаряли на параметрите по БДС и на договора за съхранение на военновременните запаси.

Това е второ произнасяне по делото на трите съдебни инстанции. Решението на ВКС е окончателно и е влязло в сила на 29 юни 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама