Прибраха първата ръка от тютюна в Североизточна България

06:57, 24 юли 16 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реколтата от първата ръка тютюн в региона е добра. Това каза за Topnovini.bg председателят на Сдружението на тютюнопроизводителите от Североизточна България Вилдан Шабанова.

Тя добави, че вече е започнало прибирането и на втората реколта, но има места, където е по-слаба. Шабанова добави, че производители се надяват на валижи, които да помогнат на втората реколта.

Фирмите, които изкупуват тютюн, са сключили договори с производителите за сорта „Кабакулак”, а при „Бърлей” подписаните договори са около 95%, коментира още Шабанова. Тя добави, че Националната асоциация на тютюнопроизводителите правят всичко възможно, за да влезят във връзка с фирми и да се изкупи останалия тютюн. Допреди 20 дена се изкупуваше „Бърлей” от миналата година. Беше произведено голямо количество, почти двойно над договореното, но намерихме начин да се продаде, каза тя.

Вилдан Шабанова посочи, че тази година разсаденият тютюн е с 20% по-малко в сравнение с миналата година. По думите й този спад се дължи на закъснялото плащане от фирма. Хората, които имаха да получават пари, не заложиха лехи, каза председателят на тютюнопроизводителите.

Тя допълни, че не може да се говори за установена тенденция на намаляване, тъй като всяка година се променят насажденията и е нормално да намаляват и да се увеличават.

Миналата година в Североизточния региона бяха прибрани около 2800 тона от тютюна сорт „Кабакулак”. За тази година се очаква реколтата да бъде около 2000 тона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама