Животновъдите от Шуменско с декларация до МЗХ заради цените на млякото

12:20, 30 юни 16 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фермери от Шуменско излязоха с декларация до Министерството на земеделието и храните заради проблемите с цените на млякото и търговията на животни.

Това стана на днешното заседание на Областния консултативен съвет по животновъдство.

Те представиха искане за дофинансиране от страна на държавата заради ниските изкупни цени на сурово мляко, които в момента са около 35 стотинки.

Някои животновъди дори сигнализираха, че никой не иска да изкупува продукцията им заради внос на евтино мляко от страни в Европейския съюз.

Принуждаваме се да правим нелегално сирене и да продаваме, казаха фермерите.

Сред исканията на животновъдите е бъде отворена програмата “de minimis” за плащане на глава добитък и произведено количество мляко. Да бъдат разплатени акцизите за горивата на земеделските стопани и да бъдат отпускани нисколихвени или безлихвени заеми за фураж са сред другите точки в документа.

Здравко Иванов от Асоциацията на пасищните животновъди заяви, че е нужно да се въведе контрол от страна на държавата спрямо производството на млекопреработвателите.

Трябва да се следи капацитета на производство на мандрата и дали той е обвързан с изкупеното мляко, каза Здравко Иванов и допълни, че не може да се произвежда повече продукция отколкото купено мляко има.

Той даде пример с Гърция, където проблемът е решен по такъв начин и не се налага купуване на мляко от чужбина.

Ако не им стига млякото, тогава преработвателите да имат право да купуват отвън, каза Иванов.

Мандрите поръчват музиката, те имат силно лоби и трябва да се направи нещо, категоричен бе Иванов.

Той отбеляза, че друга линия, по която трябва да се работи, са държавните дотации към фермерите.

По думите му такива има в Полша, Унгария, Чехия, Литва, Латвия и затова производителите там могат да си позволят да продават мляко в България на 40 ст. с включен транспорт.

Председателят на животновъдите в региона Юлиян Вълчев подкрепи предложение, като каза, че държавата трябва да се изправи срещу Европейския съюз и да дотира фермерите.

Животновъдите искат още и ограничаване на вноса на месо от ЕС, за да се стимулира купуването на местното производство.

На заседанието бе обсъден и въпросът с ваксинацията срещу нодуларен дерматит, както и кампанията по директните плащания, като животновъдите бяха запознати с новите срокове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама