Помагат безплатно на ученици в Шумен да изберат професия

06:56, 26 юни 16 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученици от Шуменска област могат да получат безплатни консултации за избор на училище и професия в Центъра по кариерно консултиране в града. Той се намира в Професионалната гимназия по строителство в Шумен и предлага услугите си за ученици от 1 до 12 клас, разказа ръководителката на центъра Румяна Димитрова.

Освен на място, с помощта на четиримата консултанти , децата могат да се тестват и онлайн чрез  електронния Национален портал за кариерно ориентиране на учениците. Попълват въпросници, с помощта на които се преценява какви са интересите, способностите и предпочитанията им.

Тестовете са разработени от български психолози и са обособени в 12 направления, които се изучават в средното училище и в университетите - математика, хуманитарни, природни, технически науки, изкуства, спорт и др.

Попълнените въпросници се изпращат и пристига обратен доклад с анализ на отговорите. Дава се в числена стойност към кое направление детето има най-много интереси. После пък в онлайн системата  може да се намери в кой град има паралелка с такъв профил или университет с такава специалност, обясни Димитрова.

Целта е,  постъпвайки в образователната система учениците да изградят правилна самооценка, да оценят качествата си и да изберат тази професия, която ще ги удовлетвори. Защото човешкият живот се дели на три периода – игра, учене и труд и от усилията, които вложим във втория , зависи дали ще сме щастливи в работата си.

„Понякога изборът на детето е повлиян. От средата или пък от родителите му, или пък от така наречените фамилни професии. Точно тогава работата на кариерния консултант е много отговорна, защото се налага да се направи компромис между желанията на ученика и тези на членовете на фамилията. Случва се често родителят не познава възможностите на детето си и след теста остават учудени от резултатите му”, коментира Румяна Димитрова.

Много от децата се колебаят в избора си, затова за да е по-лесен, те трябва да осъзнаят своите възможности и потребности и да изберат това, което им допада, съветват консултантите.

Служителите от центъра работят заедно с психолозите и педагогическите съветници от училищата в региона, посещават училищата и правят индивидуални и групови консултации.

Мрежата от 28-те центрове е изградена в цялата страна по проект, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” за периода от 2012-2015 г. През първия етап на проекта са били обхванати 2119 училища и 520 хиляди ученици в страната.

Вторият му етап започна през втория учебен срок на тази година, сега ще се работи и с учениците, застрашени от отпадане от училище и с децата със специални образователни потребности.  По проекта, в 42 пилотни училища в страната ще бъдат създадени кариерни центрове. В Шуменско те ще са в едно СОУ и в една Професионална гимназия. Там през новата учебна година ще се работи системно със децата.  Идеята е след приключването на проекта, такива центрове да има във всяко училище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама