Община Шумен иска да въведе максимални срокове за ползване на общински жилища

13:41, 24 юни 16 25 533 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Максималният срок за ползване на общинско жилище от граждани и щатни служители в кметството да стане 10 години, предлага местната управа в Шумен. Изменението за ползването на общински жилища включва още специалистите на работа в държавни бюджетни структури да се ползват от услугата най-много до 5 години.

До момента такива ограничения в наредбата не съществуваха.

Предложените промени са публикувани на сайта на Община Шумен за обществено обсъждане, като предложения се приемат до 22 юли.

Предвидена е и промяна в схемата за класиране на кандидатите за общинско жилище.

Максималният брой точки – 7 вече ще се дават на семействата, в които има човек с над 90% намалена работоспособност, удостоверена с решение на ТЕЛК/РЕЛК. Самотните родители на непълнолетни деца и семейства с повече от две деца ще получават съответно 5 и 3 точки. 

Лишават се от право да кандидатстват за общинско жилище семейства, които имат задължения към местната хазна – такса смет или данък сгради.

Нередовните платци ще бъдат извеждани от жилищата при непогасени три наема или сметки за ток и вода. До момента този срок бе два пъти по-дълъг – 6 месеца.

След изтичане на срока за обществено обсъждане предложенията ще се гласуват от местния парламент.

Непроменени остават условията за покупка на общинско жилище, като най-важно е наемателят да е живял в него минимум 3 години.

В момента община Шумен отдава под наем 678 жилища. Над 30% от настанените в тях ползват апартаментите повече от 10 години. Ако промените бъдат приети хората ще трябва да напуснат жилищата или да ги купят на пазарни цени.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама