Шуменският музей се представи с над 30 свои издания в Панаира на музейната книга

16:25, 13 юни 16 / Култура 25 614 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионален исторически музей – Шумен взе участие в Първия национален панаир на музейната книга, който се проведе в Етнографски музей на открито „Етър”, Габрово на 10, 11 и 12 юни.

Панаирът е организиран от Институт за приложна музеология, Етнографски музей на открито „Етър”, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и издателство „Фабер” и има за цел да популяризира качествените издания на българските музеи и галерии. На официалното откриване присъстваха и представители на Министерство на културата и Сдружение „Български музей”.

Форумът бе открит с кръгла маса на тема „Музейната книга в пространството на съвременните културни общувания", а съпътстващата програма включваше арт ателие на художници-докторанти по изобразително изкуство във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и спектакли на открита сцена. Основен елемент бе осъществяване на обмен и търговска дейност на музейни книги и сувенири.

В инициативата взеха участие над 40 български галерии, музеи, издателства и университети, които представиха издадени от тях книги, научна литература и материали с рекламен характер. Регионален исторически музей – Шумен се включи с над тридесет свои издания, както и с информационни материали и сувенири, които са изработени специално за културната организация по мотиви от експонати, представени в залите на музея. Най-голям интерес предизвикаха двете най-нови музейни книги – „Пафтите – накит и амулет” и „Възрожденският Шумен”. Първата е с автор д-р Ирина Витлянова и представлява изследване върху богатата колекция пафти от фонда на Регионален исторически музей – Шумен от периода XVIII–XX век. Второто издание е дело на колектив и е посветено на няколко годишнини – 165 г. от рождението на Панайот Волов, 140 г. от Априлското въстание и 50 г. дом-музей „П. Волов“ – Шумен.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама