Провал в управлението на три шуменски общини

12:52, 28 май 16 / Политика 25 678 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Управлението на общините Велики Преслав, Венец и Шумен е определено като провал от Института за пазарна икономика (ИПИ) у нас. Данните за анализа на ИПИ са на базата на всички публикувани одитни доклади на Сметната палата за общините в България. В докладите са обхванати 83 общини и техните разходи за близо 6 млрд. лв. за периода 2011-2014 година.

Като „провал” ИПИ определя тези разходи и програми, които според одитните доклади не изпълняват заложените цели. Освен това в тази графа попадат и необоснованите харчове, неикономичното използване на средства, лошото управление на имуществото, съществените нарушения при обществени поръчки и др.

Велики Преслав

Най-незавидно е положението на община Велики Преслав, според анализа на одита, който обхваща периода от 1 януари 2011 година до 30 септември 2012 година. Старопрестолният град е посочен като пример за провал на управлението в анализа на ИПИ.

По време на одита са извършени проверки и са оценени управленските решения и действия във връзка със съставянето, планирането и изпълнението на общинския бюджет; управлението и разпореждането с общинско имущество и възлагане на обществени поръчки.

Документите показват, че са допуснати пропуски при осигуряване на публичност при изпълнение и отчитане на общинския бюджет. Не е оповестена датата на обсъждане на годишния отчет за изпълнение на бюджета за 2011 година и не е спазен и регламентираният срок за оповестяване на публичното обсъждане на бюджета за 2012 година. В противоречие с изискванията на Закона за общинските бюджети (ЗОБ) в заповедите на кмета, и през двата отчетни периода не са посочени мотивите (възникване на неотложни и доказани потребности) за промяната на бюджетните кредити.

През 2011 година Общинският съвет (ОбС) е направил 7 корекции на бюджета в размер на 118 836 лева или увеличение с 1.8 на сто на първоначалния му размер, а през 2013 година са направени 19 корекции, като бюджетът е завишен със 100 762 лева.

При разпределянето на средства за субсидиране на спортните клубове в общината не са зададени критерии, по които са определяни конкретните размери на субсидиите на отделните клубове. Части от одитния доклад от раздел “Изпълнение на бюджета” са изпратени на прокуратурата.

Обществени поръчки

В резултат на осъществен, но недостатъчно ефективен предварителен контрол е  допуснато извършването на разходи за ремонт на общински пътища в нарушение на законодателството за обществените  поръчки. При  изпълнение на договор за извършване на капиталови разходи е променен обемът и характерът на извършените  дейности. Случаят е изпратен до Главната прокуратура.

Одитният доклад разкрива различни нарушения при възлагането на отделни обществени поръчки от Общината. Неприлагането на разписаните правила за планиране на процеса на възлагане на обществени поръчки е довело до разделяне на обществени поръчки на части. Изискванията за кандидатите необосновано ограничават участието на лица в процедурата. Възложителят е създал възможност да бъдат допуснати в процедурата участници, които не са удостоверили, че съответните дейности от предмета на поръчката, които изискват регистрация или сертифициране, ще бъдат изпълнени от оторизирани лица. Възложителят не е осигурил избор на икономически най-изгодната оферта. Сключени са договори с единствените кандидати. Няма сключени писмени договори с изпълнителите. Части от одитния доклад от раздел “Обществени поръчки” са изпратени на прокуратурата.

Община Венец

Венец е следващата община в област Шумен, посечена в анализа на ИПИ за провал в управлението. Изследването се базира на данни от одита в периода 1 януари 2012 година до 30 юни 2013 година.

Като причини за провала се посочват липсата на регламентирани задължения и отговорности на служителите и неефективен контрол, недобро управление на дейностите по администриране на местни данъци и такси. Допуснати са слабости и нарушения при определянето и събирането на местните такси.

В резултат на неефективен предварителен контрол е допуснато извършването на разходи без и над размера на утвърдените бюджетни кредити.

При предоставяне на субсидии на организации с нестопанска цел и поемането на общински дълг са допуснати нарушения на нормативните актове.

При одита е установено, че регламентираните вътрешни правила и предварителния контрол за законосъобразност на процеса не са действали достатъчно ефективно.

Установени са случаи на нарушения на Закона за обществени поръчки.

Взетите управленски решения и проведените процедури по управление и разпореждане с общинско имущество са законосъобразни и имат положителен ефект върху общинския бюджет.

От кмета на общината са въведени писмени правила и процедури за финансово управление и контрол. Установените пропуски в Системата за финансово управление и контрол създават предпоставки за допускане на грешки, нередности и неспазване на нормативните изисквания при осъществяване на дейността на общината.

Община Шумен

Анализираният одитен доклад за община Шумен е от 1 януари до 31 декември 2011 година, тоест при мандата на предишния кмет Красимир Костов.

Основните причини за провала в управлението са закъснение в представянето на бюджета на общината за 2011 година пред Сметната палата и Министерството на финансите, финансови затруднения поради неефективност в действията за събиране на дължими данъчни и неданъчни приходи, което не е осигурило необходимите постъпления в местната хазна.

При възлагането на обществени поръчки са установени нарушения във връзка с липса на предварително обявяване, неправилно определяне цена на документация за участие, размер на гаранции за участие и на гаранции за изпълнение на договори, поставено изискване за регистрация в Централния професионален регистър на строителя, което не съответства на сложността на предмета на обществената поръчка, дейността на комисиите, непроведени процедури и несъбрани три оферти.

Управлението и разпореждането с общинското имущество е осъществено съгласно нормативните изисквания, но са установени нарушения във връзка с предоставяне на общинските жилища на общинско търговско дружество, извършена разпоредителна сделка и разпореждане с вещ, неправомерно настанено под наем в общинско жилище лице, неизпълнение на договорености по концесионен договор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама