Съветниците в Шумен отложиха ликвидацията на „Общински пазари”

11:21, 26 май 16 25 699 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложението на администрацията за прекратяване дейността на „Общински пазари” ЕООД бе отложено за следващо заседание. Предложението за отлагане дойде от кмета Любомир Христов.

Точката очаквано предизвика дебати сред общинските съветници. Основният дебат се проведе между администрацията и групата съветници от БСП.

Пръв обаче по въпроса се изказа д-р Валентин Атанасов, който е наемател на пазара и е бивш общински съветник от БСП. Той заяви от трибуната, че управлението на пазара трябва да се промени коренно, защото сега нещата са трагични. Мнението му бе подкрепено от общинския съветник от АБВ Валентин Велев.

Според д-р Атанасов общината трябва да вземе спешни мерки, за да промени едно от „лицата на Шумен”.

Заради твърденията на БСП, че целта на ликвидацията е да освободи от поста управител на пазарите Тодор Тодоров, който е и областен лидер на БСП, кметът Любомир Христов заяви: „Въпросът не е политически, както твърдят от БСП. Законът ми дава право да освободя управителя на пазарите с предизвестие от 3 месеца. Досега не съм освободил никого по политически причини. Въпросът е защо само „Общински пазари” ЕООД е търговско дружество. Защото трябва да е хранилка за някого ли”.

Общинският лидер на БСП Веселин Пенчев попита какво ще стане с кредита на пазарите и с връщането на ДДС, което не се знае в какъв размер ще е.

Въпросът с връщането на ДДС бе повдигнат и общинските съветници от Реформаторския блок Иван Ламбов и Даниела Русева. Пенчев попита и какво ще стане с договорите на наемателите, след като по закон с ликвидацията на дружеството договорите се прекратяват автоматически.

Заради тези неясноти Пенчев предложи въпросът за ликвидацията на пазарите да бъде отложен.

Данаил Данчев от БСП заяви от трибуната, че според него щом управлението на пазарите е лошо, трябва просто да се смени ръководството, а не да се ликвидира дружеството и общината да връща ДДС.

Общинските съветници се обединиха около мнението, че хората, заети в „Общински пазари” ЕООД, трябва да бъдат защитени от Кодекса на труда и при съкращаването си трябва да получат обезщетение. Затова бе предложено работещите да бъдат прехвърлени към ОЖИ по чл. 123 от Кодекса на труда, а не по чл.328, както бе заложено в докладната записка на администрацията.

В края на дебатите кметът Любомир Христов предложи на Общинския съвет да гласува управителят на „Общински пазари” ЕООД да предостави на администрацията справка за всички налични стоки и услуги, за които дружеството е използвало данъчен кредит, както и размерът на дължимия при дерегистрация на търговското дружество Данък добавена стойност. Справката трябва да се предостави на кмета до 2 юни.

Това предложение бе гласувано от общинските съветници и всички 38 от тях гласуваха „за”.

Думата бе поискана и от управителя на „Общински пазари” ЕООД Тодор Тодоров. Първоначално тя му бе отказана от председателя на Общинския съвет проф. Беджев, но след позоваване на правилника на местния парламент, Тодоров получи право да се изкаже.

Той защити управлението на търговското дружество и обясни къде са направени инвестиции и защо в тези години, когато се е инвестирало не е имало голяма печалба.

Според Тодоров дружеството няма как да даде справката до 2 юни, защото срокът е кратък и поиска удължаване на срока, за да предаде точна и ясна справка.

Тодоров заяви още, че на всичко не трябва да слага край с лека ръка и всичко да се слага под общ знаменател.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама