Наематели на пазара в Шумен с подписка, притеснени от ликвидацията на предприятието

12:21, 25 май 16 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
62 подписа са събрали наематели на павилиони на пазара в Шумен. Те са притеснени от готвената ликвидация на предприятието “Общински пазари” ЕООД.

Това съобщи управителят на предприятието и областен лидер на БСП в Шумен Тодор Тодоров на пресконференция на левицата.

Тодоров обясни, че вече трима от наемателите са напуснали обектите, които са ползвали. Освен това 2-ма от служители в предприятието са подали документи за напускане, а част от останалите готвят такива, защото при ликвидация на пазарите те няма да бъдат защитени от кодекса на труда.

Според Тодоров с решението си да прекратят дейността на предприятието администрацията държи в напрежение и оказва натиск върху дребния и средния бизнес в Шумен.

“Голяма част от хората, които са наематели при нас са и производители на продукция. Не може с лека ръка да се играе със съдбите и бизнеса на хората”, каза Тодоров.

Тодоров обясни още, че при ликвидиране на предприятието договорите на наемателите се прекратяват автоматично и те трябва да се явят на търг, за да наемат отново обектите си и да сключат нови договори.

Тодоров предложи на администрацията да оттегли докладната записка, в която се предлага прекратяване на дейността на “Общински пазари”, да се направят срещи с хората наематели и работещи на пазара.

Според Тодоров икономическите показатели на дружеството са много добри и причината за прекратяване на дейността му е по-скоро политическа.

По време на пресконференцията председателят на групата съветници на БСП в Общинския съвет Данаил Данчев представи анализ, направен от експерт счетоводители, според който “Общински пазари” е много добре работещо дружество.

Предприятието е сравнено по 15 показатели с други три водещи предприятия в Шумен.

Общинският лидер на БСП в Шумен Веселин Пенчев заяви, че на утрешната сесия, когато ще се разглежда въпроса с ликвидирането на “Общински пазари” БСП ще гласува “против”.

Според Пенчев има няколко неуредени въпроси, които ще засегнат гражданите на Шумен.

Пенчев обясни, че предприятието има заем от 2013 година, по който остават да се погасят около 250 хил. лв. Другият спорен момента е възстановяването на Данък добавена стойност (ДДС). Според Пенчев ще се връща сума от около 300 хил. лв.

Дейността на дружеството също остава под въпрос поне за около 8 месеца колкото е предвиден минималния срок за ликвидация и приз това време гражданите няма да могат да ползват услугите, които предлага пазарът.

“Ще са необходими 550-600 хил. лв., които ликвидаторът трябва да отдели за кредиторите – държавата, банката, наемателите, а такива пари дружеството няма”, каза Пенчев. Той допълни, че в този случай единственият начин за разплащане ще е продажба на имуществото на предприятието.

Всички тези проблеми при ликвидирането на “Общински пазари” оставят много притеснения, категорични са от БСП.

Шуменските лидери на левицата заявиха още, че те започват активна работа в общинските структури на партията в Шуменско и ще се готвят за предсрочни парламентарни избори. Според Тодоров кога във времето ще се случат предсрочните избори за Народно събрания, ще покаже вотът на избирателите по време на президентските избори наесен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама