72-годишна шуменка стана жертва на телефонна измама

10:51, 04 май 16 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
72-годишна шуменка е станала жертва на телефонни измамници, съобщиха от пресцентъра на МВР в Шумен.

Вчера по обяд на домашния й телефон позвънил мъж и се представил за лекар. Съобщил, че синът й е претърпял инцидент и получил сериозни изгаряния. Обяснил, че се налага спешно лечение, в противен случай щели да ампутират крака му. Поискал от жената 12 000 лева, но тя казала, че не разполага с такава сума. Уговорили се да даде колкото има, като за нейно удобство щял да прати до дома й мъж от болничното заведение, на когото да предаде парите. Жената предала 2000 лева на напълно непознат мъж, малко по-късно установила, че е измамена и подала сигнал за измамата в полицейското управление.

Още двама души вчера са съобщили за опити за измами в полицията. И двамата са от Шумен.

В единия от случаите измамниците действали нагло и заплашително. След опит да излъжат жена по познатата схема за пострадал роднина при инцидент, ударили на камък. Обадили се на домашния й телефон, представили се за полицаи и съобщили, че синът й е пострадал. Поискали  18 000 лева за лечение. Жената казала, че няма син. Измамниците й казали, че има или няма, трябва да даде парите в противен случай щяло да й се случи нещо лошо.

В друг случай, пак вчера, неизвестни поискали пари за лечение на уж близък родственик, но жената на която се обадили, разбрала че става дума за измама.

От полицията отново призовават хората да не дават никакви лични данни на непознати по телефона. Да не съобщават къде живеят и да не дават по никакъв повод пари на непознати, независимо колко истинско им изглежда това, за което им искат пари. Измамниците са изключително изобретателни и в обръщение се вкарват нови сценарии. При съмнително обаждане по телефона се обадете първо на близките си. Ако не успеете да се свържете с тях, можете да се консултирате с полицаите в оперативните дежурни части чрез телефон 112, които ще ви помогнат със съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама