Искат 2 май да стане национален празник

18:49, 02 май 16 / Култура 25 605 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Каспичан предлага 2 май да бъде включен в официалните празници на България. Предложението е гласувано на сесията на Общинския съвет преди дни и предстои да бъде внесено в Министерския съвет.

„Идеята е на този ден да честваме покръстването на българите и да почитаме паметта на Св. Цар Борис Първи”, обяви кметицата на община Каспичан Милена Недева навръх празника на Плиска. Тя разказа, че инициативата е породена от желанието на жителите на общината. Свързана е с развитието на културно-историческия туризъм и намирането на мястото на първата българска столица Плиска сред другите важни градове и събития в историята на България.



Решението на общинския съвет в  Каспичан сега ще мине през областния управител за съгласуване на целесъобразността и ще е в сила след 14 дни. То ще бъде подкрепено и от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който с писмо ще заяви подкрепата на Митрополията, допълни Недева.

По думите й, община Каспичан може даизвлече полза от  разпространяването на информацията какво се е случило в Плиска - тя е център на три много важни исторически събития - създаването на българската държава, приемането на християнството и посрещането на учениците на Кирил и Методий.

„Идеята е 2 май да е не просто почивен ден, а ден в памет на историята на България, по този начин ще съхраним и разпространим историята и тя ще става достояние и на нашите деца”, допълни Недева.

По традиция, в Плиска от години честват 2 май с традиционен събор, посветен на Св. Цар Борис Покръстител. Миналата година тържествата бяха изключително мащабни, заради отбелязването на  1 150 години от покръстването на българите



Традиционният събор днес започна с освещаването на 12-метровия кръст в „Двора на кирилицата” от трима свещеници, тъй като Варненският и Великопреславски митрополит Йоан бе възпрепятстван и не успя да участва в ритуала. Архиерейският наместник отец Димитър отправи благопожелания за здраве, напредък в доброто и истината в обществото.

"Кръстът е пазител на цялата Вселена, той е победа на доброто, той е слава за ангелите и поражение за демоните", каза още в словото си отец Димитър.

Празникът продължи с изпълнения на самодейни състави и концертът на ансамбъл „Родопа” от Смолян.

Сред официалните гости днес бяха областният управител Донка Иванова, заместникът й Петко Шаренков, депутатите Ралица Тодорова и Иван Иванов, и ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама