Глобиха Община Върбица със 7 000 лв. заради нередности при сметоизвозването

13:55, 02 май 16 25 656 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Шумен е потвърдил наложена глоба от 7000 лв. на Община Върбица. Това става ясно от решение по жалбата, с която Общината е протестирала наложената й санкция от Регионална инспекция по околната среда и водите.

Първо от администрацията са обжалвали глобата пред Районен съд Велики Преслав, но след като там е потвърдена, протестът е отнесен до ШАС.

От документите става ясно, че експерт на РИОСВ е извършил проверка през август миналата година, при която е установено, че от 20 юли до 12 август Общината е извършила транспортиране на смесени битови отпадъци от населените места с организирано сметосъбиране без да притежава действащ регистрационен документ от Закона за управление на отпадъците.

Затова впоследствие на Община Върбица е наложена имуществена санкция в размер на 7000 лв.

На първа инстанция от общинската администрация обжалвали, като сред мотивите им било, че продължили дейността по извозване на отпадъци без документ, тъй като това било положение на крайна необходимост. Според управата на Върбица така се е преодоляла опасността от отрицателни последици за населението при преустановяване на събирането и извозването на битовите отпадъци.

След като магистратите във Велики Преслав потвърдили глобата, Общината отнесла жалбата си до Административния съд в Шумен.

Съдиите преценили, че Община Върбица е имала издаден регистрационен документ от  РИОСВ с краен срок на действие на 13 юли.

Към момента на проверката през август, Община Върбица не е била подала заявление за нова регистрация по Закона за управление на отпадъци.

Съдът преценил, че нарушението не е извършено при условията на крайна необходимост, тъй като Общината вече е имала подобен документ и е длъжна да следи срока му на действие. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама