Публична кръщавка на деца ще се извърши за трети път в първопрестолна Плиска

07:48, 30 апр 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За трети път на старините в първопрестолна Плиска ще се извърши публична кръщавка на деца. Ритуалът по традиция се води от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Кръщенето започва днес (30 април) от 12.30 часа в Голямата базилика.

Максималният брой на децата, които могат да участват в кръщавката е 15.

Първото масово кръщене на деца е извършено през 2014 година по повод 1 150-годишнина от покръстването на българите. Тогава в купела митрополит Йоан потапя 14 малчугана до пет години. На следващата 2015 година още толкова дечица са въведени в християнската вяра. Тогава на честванията присъстваха патриарх Неофит, цар Симеон ІІ, премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев и главите на десетте поместни православни църкви.

Голямата тържествена служба бе водена от патриарх Неофит, който възстанови прекъснатата през 1946 година традиция, да споменава в служенията си Симеон Сакскобургготски като "цар на българите".

За първи път масовото кръщаване на деца в Плиска ще съвпадне с Великден. Обикновено ритуалът се извършва в деня, когато Българската православна църква почита паметта на Св. цар Борис І Михил Покръстител – 2 май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама