Майсторки от Шумен правят по 100 козунака на ден

07:42, 29 апр 16 25 614 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В дните преди празниците шуменките Неврия и Мелиха са от 5 сутринта край фурните, за да метнат тавите с козунаци в сладкарницата на пл. „Оборище” в Шумен.  Майсторките пекат по 100-тина бройки от великденските сладкиши на ден и бързат да изпълнят заявките на клиентите. По цял ден край пекарната се носят вкусни ухания, а по рафтовете вдигат пара току-що извадени от печките козунаци.

„Рецептата е стара и изпитана, знам я още от Аговата фурна, където съм работила преди доста години”, разказва Мелиха. Двете с Неврия са в занаята вече над 40 години, навремето почнали заедно работа в Хлебозавода в Шумен, а от 10 години месят тестени закуски в сладкарницата.

Козунакът става хубав с качествени продукти, категорични са специалистките. А  тяхната рецепта се прави с истински яйца, брашно, захар и мая. В съставките няма подобрители и изкуствен яйчен прах. Затова и вкусът е друг, не като на „купешките” козунаци, които са като гъба, с пореста консистенция, допълват сладкарките.

Освен обикновените козунаци, те пекат и рула с ябълков мармалад и шоколад, правят и малки кръгли козуначета, които са предпочитани от клиентите заради цената от 1 лв.

Поне 2-3 часа трябват, за да станат готови великденските вкусотии. Въпреки че сега тестото не се меси ръчно,  а с машини, пак отива доста време, трябва хубаво да втаса и задължително се премесва два пъти, обясняват майсторките.

И двете са категорични, че младите сега не искат да се хващат с този занаят, защото работата им се вижда трудна. „Гледат лесното и бягат в чужбина”, казват жените. Те обаче са успели да предадат майсторлъка на синовете си и ги научили да месят питки и козунаци. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама