Шуменци извиват опашки пред Данъчното

07:21, 28 апр 16 25 639 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменци се редят на дълги опашки пред офиса на НАП, за да подадат данъчните си декларации. От миналата седмица чакащите се тълпят пред салона с гишетата, където часове наред стоят прави. В коридора и по стълбите към втория етаж на сградата се нареждат по двайсетина души, още толкова има и в залата. Двете банкови гишета, които са в същия коридор влошават ситуацията, защото и пред тях се скупчват хора, показа репортерска проверка на Topnovini.bg

От местния офис на НАП казаха, че опашките стават, защото пак прекалено много хора са чакали последния срок за деклариране на полученото през 2015 година. Към края на миналата седмица, броят на подадените декларации е 8 091, чакат се още близо 5000 броя, сметките са направени на базата на миналогодишните  13 339 броя.

Половината от подадените към 24 април декларации – 4 105, са внесени на гишетата на Данъчното, приблизително толкова - 3455 са и изпратени по електронен път чрез Персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис. Само 531 са декларациите, пратени по пощата.

„Като цяло кампанията върви доста мудно и въпреки разгласата за възможностите за подаване на документите по електронен път, основният поток от хора отново е пред гишетата”, коментира началничката на отдел „Услуги за клиенти” в офиса на НАП-Шумен Цветина Спасова. Според  нея, организацията е добра– всички гишета работят, а когато има твърде много хора, служителите от канцелариите прекъсват другата си работа и също се включват в приемането на декларациите.

Обслужването обаче върви бавно и защото при подаването на документите, те на място се проверяват за неточности и грешки и това отнема време, обясни Спасова. Другият вариант – да се входират декларациите без проверка е по-бърз, но неудачен, защото после хората ще бъдат викани да правят корекции. Въведените от тази година облекчения за родители, на които се възстановява данък също са причина за по-големите опашки в Данъчното,  казаха специалисти.

Оттам се надяват в оставащите дни до края на срока да има повече документи, подадени по електронен път. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама