Почистват коритата на реките Енчова и Поройна, искат 22 млн. лв. за укрепването им

12:08, 15 мар 16 25 527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започна почистването на корита на реките Енчова и Поройна в Шумен. Това обяви днес на брифинг зам.-кметът Боян Тодоров. Разчистването на руслата от растителност и боклуци е във връзка с очаквани интензивни валежи през пролетта. “Целта е да не се допуснат наводнения и критични ситуации в Шумен”, уточни Тодоров.

Усилията са насочени към почистване на най-проблемните участъци на деретата, където може да се образуват затлачвания. Това са местата около мостовете, най-тесните части от коритата на реките и там, където има паднали клони и дървета.

В момента се разчиства руслото на река Енчова около “Пети полк”. Дейностите се извършват от работници на Общинско предприятие “Паркинги, гаражи и благоустройство”, които трябва да разчистят около 1.5 километра от бреговете на река Енчова.

Коритото на река Поройна се почиства от Общинско предприятие “Обреден дом” от жп надлеза в посока кв. “Тракия”, като участъкът е с дължина 2.7 километра.

Изготвен е проект на стойност 22 млн. лв. за разширяване, корекция и бетониране на коритата на реките Енчова и Поройна. Той е внесен за съгласуване и одобрение в Междуведомствената комисия и се чака финансиране. “Ако не получим всички пари се надяваме да се финансира ремонта на най-опасните и участъци”, каза още Тодоров и допълни, че за почистването в момента Общината се стреми да изразходва минимални средства.

След пороите от 27 септември миналата година бреговете на реките Енчова и Поройна бяха отнесени от придошлия четири метра воден стълб, като на места реката достигна на 50-60 сантиметра от уличното платно. Тогава специална комисия остойности щетите от бедствието и внесе документите за кандидатстване за финансиране пред Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет.

Голямото пролетно почистване на Шумен ще бъде на 16 април, обяви кметът на града Любомир Христов. В началото на следващия месец местната управа ще закупи и растителност, която ще се засади в цветните пространства. По традиция от кметството ще осигурят за гражданите безплатни ръкавици, чували и камиони за извозването на боклука.

Христов не скри възмущението си от многобройните нерегламентирани сметища, които са се оформили в чертите на Шумен и в селата от общината. “За мен е необяснимо как може някой да изхвърли боклука си по пътя за Паметника”, коментира градоначалника.

Офертата за почистване на незаконните сметища в малките населени места от общината е на стойност около 670 хил. лв. “В крайна сметка, ако всеки спазва правилата с тези пари могат да се направят нови тротоари, да се изкърпят улични настилки, а не да се харчат за събирането и извозването на смет”, каза още кметът Любомир Христов. Той покани всички шуменци на 16 април да се включат в голямото пролетно почистване на града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама