Добри практики от региона представиха на обществения форум за партньорство с НПО в Шумен

14:03, 26 фев 16 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Челният опит, който е натрупан в Търговище, представиха пред Обществения форум за партньорство с неправителствените организации в Шумен.

Решение за учредяване на такава организация бе взето в края на миналата година, като зад идеята застанаха над 14 от НПО в Шумен.

Предложението за него бе на омбудсмана на общината Иван Капралов и областния управител на Шумен Донка Иванова.

Подобно обединение на неправителствения сектор в областта ще даде възможност техният глас да се чува повече, бе сред мотивите за стартирането на организацията.

На днешното заседание на Обществения форум се уточни организационното състояние и бяха представени нови членове.

За да представи опита на подобна структура в Търговище, бе поканена Невена Маджарова от Клуб НПО.

Тя заяви, че е хубаво, че шуменските НПО имат подкрепа от институциите.

„В търговище ние стартираме през 1997 г. като неформална групоа с 14 организации. Първоначално имаше едно недоверие към нас и се наложи да извървим дълъг път един към друг с институциите”, каза Маджарова.

Тя добави, че е важно да съществуват такива обединения на НПО, защото заедно се решават по-лесно проблемите на всеки един от тях.

„При необходимост се дава обща позиция, а не се налага всяко сдружение да се извърви своя път. Нещата се случават по-лесно, когато зад теб има 26 организации”, каза тя. Невена Маджарова обърна внимание и на факта, че така всяко сдружение може да ползва специалисти и познания на другите.

„В началото, когато не знаехме кое как се прави, всеки от нас ходеше на различни семинари и след това обменяхме наученото”, каза тя.

Маджарова допълни, че в Търговище Клуб НПО се е наложило като организация и има представители във всички структури към институциите. Дори те самите инициират създаването на обществени съвети по различни проблеми и въпроси, важни за обществото.

Представител на организация на хора с увреждания използва срещата на неправителствените организации, за да връчи и протестна декларация на зам.-областния управител Петко Шаренков във връзка с подготвяните промени в експертизите за работоспособността

Тя е адресирана до министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин и в нея националните организации на хора с увреждания изрязяват несъгласието си с това, че не са били включени в процеса по изготвянето на промените.

В декларацията се поставят въпроси, на които хората с увреждания настояват да получат отговор - как ще се извършва медицинската експертиза за определяне на вида и степента на увреждането и по какъв начин ще се ограничат корупционните практики. Настоява се комисията по експертизата в НОИ да се произнася единствено за правото на получаване на пенсия, както и ясно да бъдат определени понятията "временна" и "трайна" неработоспособност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама