Шуменци с по-високи сметки за вода от лятото

16:03, 22 фев 16 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменци ще плащат по-високи сметки за вода от второто полугодие на 2016 г. Цената на кубик вода няма да се променя, но повишението ще е заради добавката към сега съществуващата цена за пречистването на отпадъчните води, каза днес управителят на ВиК  дружеството в Шумен инж. Светлозар Дамянов.

Той присъства на съвместното извънредно заседание на правната, икономическата и екологичната комисия към Общинския съвет, които обсъждаха договора за стопанисване, поддържане и ползване на ВиК системи и съоръжения между Асоциацията по ВиК и оператора.

Освен шуменци, по-високи сметки ще плащат и жителите на кв. Дивдядово, на Велики Преслав и Нови пазар.

Оскъпяването ще е заради въвеждането в експлоатация на разширението на пречиствателната станция за отпадни води в Шумен и на станциите във Велики Преслав и Нови пазар.

Това са доста разходи, посочи инж. Дамянов и уточни, че само за Шумен допълнителната електроенергия, която ВиК дружеството ще плаща е 500 хил.лв. Още толкова ще бъде и цената на консумативите за новото стъпало на пречиствателната станция. Тоест допълнителните разходи на дружеството стават около 1 млн.лв. годишно.

„Във фактурите има три цени за три различни услуги- цена за кубик вода 1.77 лв. без ДДС(2.64 лв. с ДДС-бел.ред), цена за отвеждане на отпадъчна вода и цена за пречистване, която сега е 0.28 лв.”, обясни инж. Дамянов. Той уточни, че все още не е ясно ще скочи ли цената на кубик вода през 2017 г. По думите му, трябва да се направят сметки, още няма указания за цените, а и методиката е доста сложна.

Шумен е на осмо място в страната по цена на водата. По-скъпа вода(без ДДС) плащат в Добрич – 2.01 лв. Силистра 1.89 лв., Разград 1.98 лв., Исперих 2.28 лв., Кубрат 1.96 лв, Търговище 2.16 лв. Стара Загора 1.81 лв., Хасково 1.96 лв.

От европейското финансиране Шумен е получил за първия воден цикъл в 40 млн. лв.,  за втория, който сега ще бъде предаден-само за подмяната на водоснабдителната мрежа - 32 млн. лв. и 23 млн. лв. за пречиствателната станция за отпадни води.

В Нови пазар – около 10 млн. лв. са дадени за пречиствателната станция и около 12 млн. лв. за мрежата. Във Велики Преслав подмяната на ВиК мрежата е финансирана с около 12 млн.лв. европейски пари.

По отношение на предстоящия договор, който ще бъде сключен между оператора и ВиК асоциацията, съветниците  днес решиха да се подготви допълнение към докладната записка. В него ще трябва да се посочат основните параметри по договора, касаещи община Шумен.

Договорът трябва да бъде сключен до 9 март, когато е насрочено общо събрание на ВиК асоциацията. В документа са заложени и близо 10 млн. лв. инвестиции, които шуменският оператор ще трябва да извърши за 15 -годишния срок на договора, стана ясно днес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама