От шуменско грозде изби в Русе и Варна правят квалитетни вина

07:39, 14 фев 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Водещи за страната изби в Русе и Варна произвеждат квалитетни вина от шуменско грозде. Това сподели за Topnovini.bg един от най-големите специалисти у нас по лозята и виното шуменецът Цанко Станчев.

Липсата на изба в Шумен е причина гроздето произведено в региона да се преработва в градовете край Дунав и Черно море. От скоро е създадена изба в село Царев брод, но тя още не е вадила продукция на пазара.

Нерадостна е статистиката по отношение и на лозовите масиви в община Шумен, които за 20 години от 15 хил. дка са се стопили едва до 400 дка. В страната като цяло за две десетилетия лозята са намалели три пъти.

Цанко Станчев категорично развенча и мита, че България е голям износител на вино. По данни на специалиста за 15 години родното производство за страните от Западна Европа е паднало 20 пъти. Въпреки че бранша има капацитет за експорт около 150 млн. бутилки годишно, количеството на произведеното не надвишава 10 млн. бутилки. Правят се опити за пробив на пазарите в Азия, но за момента остават неуспешни.

Като цяло производството на вино у нас е спаднало драстично. Противно на това

през последните години се забелязва значително повишаване на търсенето на вино в страната. В момента най-вървежни са бялото вино и розето.

Цената на бутилка качествено българско вино започва от 6 лв. В по-ниската ценова граница от 3 до 6 лева също има вероятност клиентите да попаднат на добра продукция, но това е рядко. Според Цанко Станчев от 20 години цените на българския пазар остават непроменени. Това не стимулира развитието на бранша, който е трудоемък и скъп и остава непривлекателен за земеделците.

По последни данни на статистиката българинът консумира годишно по 7 литра вино и още толкова концентрат. “Мисля, че това е твърде малко. По мои данни годишно у нас един човек изпива средно над 20 литра вино и толкова концентрат”, коментира Цанко Станчев и шеговито вметва, че по пиянство вече трайно бием, и известните с това, руснаци. Специалистът е категоричен, че след 1989 г. никой не води точна сметка за домашното производство на вино и ракия, което е нараснало в пъти за повече от две десетилетия. То обаче е неблагоприятно за развитието на винопроизводството у нас.

10% от потребителите на вино у нас са истински ценители на божествената напитка, около 40% пият предимно вино и са готови да опитват нови марки, останалите разчитат на домашно производство или по-често посягат към концентратите и бирата, според цитирана от Цанко Станчев статистика.

Днес на професионалния си празник специалистът има и рожден ден. Обичайно двата празника се сливат в едно и след мъжко зарязване на лозята с приятели, Цанко Станчев черпи гостите с отбрани качествени, селектирани от него.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама