Москов съгласен за сливането на болниците в Шумен, Нови пазар и В. Преслав

12:03, 12 фев 16 25 558 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На общото заседание на МБАЛ Шумен, което ще се проведе идния вторник, да се реши обединяването на трите общински болници в областта. Това призова директорът на шуменската болница д-р Атанас Атанасов по време на днешното събрание на областния съвет по развитие.

„Двете общински болници достигнаха до невъзможност да финансират своята дейност с приходите от публичния ресурс за здравеопазване. Те изпаднаха и в дефицит на човешки ресурси”, каза Атанасов и добави, че това създава опасност тези болници да не могат да продължат да изпълняват функциите си самостоятелно.

Предвидено е първоначално да бъдат обединени дейностите на трите многопрофилни болници в Шуменско и в последствие сливането им в едно търговско дружество.

„Ползите от едно такова действие ще бъдат много, предвид създалата се ситуация”, каза директорът на шуменската болница и допълни, че на първо място това е оптималното използване на професионалния капацитет на наличните медицински специалисти.

Атанасов обяви, че е получил отговор от здравния министър Петър Москов, който е изразил съгласието си с обединението, при условие, че има съгласие на собствениците на болниците.

За да се извърши търговското обединение, е необходима поредица от действия, които ще отнемат няколко месеца, затова и първоначално просто ще се преотстъпи дейността на лечебните заведения на МБАЛ Шумен с регистриране на адреси на дейност във Велики Преслав и Нови пазар.

Паралелно с това ще започнат и действия за търговско обединение.

Националният рамков договор ще влезе в сила от 1 април, ако бъде подписан. Това означава, че до края на март трябва да има издадено разрешение за лечебна дейност, кото изисква процедурата по съвместяване на дейността да бъде извършена, да бъде входирано заявление за промяна в разрешението за лечебна дейност и тези структури да отговарят на медицинските стандарти, обясни директорът на МБАЛ Шумен.

Това налага бързо вземане на решение от Общините Нови пазар и Велики Преслав.

Атанасов каза, че се налага да се действа експресно и затова призова да се направи всичко възможно Общинските съвети да заседават максимално бързо, за да може във вторник да имат решение на казуса.

Той призова и представители на всички общини акционери също да присъстват на събранието, за да се вземе решение.

Кметът на Нови пазар Ивайло Камаджиев обяви, че имат готовност за извънредна сесия в понеделник, а представителят на Велики Преслав Желез Железов заяви, че сега чува за това предложение.

Атанасов заяви, че това решение няма алтернатива.

„Алтернативата е пълен срив на общинските болници, което ще постави в изключителен риск цялата болнична система на нашия регион, включително и голямата болница”, каза управителят на МБАЛ Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама