Три училища в Шуменско с фиктивни ученици, уволниха директор

12:31, 11 фев 16 25 1282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проверки на Регионалния инспекторат по образование в Шумен са установили фиктивни ученици в три школа в областта - Професионалната гимназия по машиностроене в Шумен и училищата в Климент и Тодор Икономово. Заради нередности в селското училище в Климент е остранен директорът му Хюсню Хюсниев.

„През ноември имаше проверка в училището в село Климент, имаше проверка и в Професионалната гимназия по машиностроене в Шумен, след това и през януари имаше проверка в основното училище в Тодор Икономово. Установено е, че има ученици, които са записани в документите на училищата, но не присъстват в учебните часове. Тези ученици не са присъствали и в други дни на извършени проверки”, каза директорът на РИО Светлана Милева.

На директорите на трите школа са издадени предписания.

„В началото на учебната година в село Климент учениците са били 108, към края на първия учебен срок те вече са 96. Това е изключително голям процент за такова населено място”, коментира Светлана Милева

Тя добави, че това насочва вниманието към това, че тези ученици или само фигурират в документацията на училището, но не го посещават, или имат проблеми с редовното посещаване на учебните занятия.

В шуменската Професионалната гимназия по машиностроене, където също има редовно отсъстващи ученици, също има смяна в ръководството. От днес директор е Мариана Йорданова, която сменя на поста Пламен Пеев. Срещу него е щяло да бъде образувано дисциплинарно производство, но той е решил да се възползва от правото си за ранно пенсиониране.

Светлана Милева обяви, че проверките по училищата продължават.

Тя заяви, че има база данни, в която се съдържа информация за отсъстващите ученици и дните на проверки в различните училища. На база тази информация от инспектората извършват и нови проверки, за да установят дали тези ученици са се появили в клас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама