Лекарите в Шуменско скочиха срещу здравната карта

13:46, 10 фев 16 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Шуменска област ще се превърне в превързочен пункт, ако бъде приета предложената здравна карта. В проекта отпадат извършвани сега в шуменските лечебни заведения дейности, които са животоспасяващи и се прехвърлят във Варна”, каза зам.-кметът по здравеопазване на община Шумен д-р Светлана Маркова. По думите й, притеснително е, че се предвижда в болниците в областта да няма детски психиатър, детски кардиолог, неврохирург.

„Успоредно с орязването на по-сложните операции и терапии, ще се загубят и базите за обучение в шуменските болници, така ще останем и без специалисти, тъй като младите лекари ще отиват да специализират на други места”, допълни д-р Маркова.

Лекарите от нашата област не приемат предложенията за здравната карта, стана ясно на днешния Областен съвет по здравеопазване, който се проведе под председателството на областния управител Донка Иванова. Медици, представители на лекарската колегия и на здравни институции се обявиха против орязването на дейности и специалисти и ще подготвят аргументирано предложение за корекции.

Според позицията на Управителния съвет на лекарската колегия в Шумен, представена от д-р Валентина Манолова, проектът за здравна карта драстично се разминава с предложението, изработено от областната комисия.

„Това, което се спуска няма нищо общо с подготвената от нас карта – критериите са други, а не тези, по които сме работили. Отнемат се нива на компетентност, които сме постигнали. Респективно – ще падне заплащането, лекарите ще се демотивират и ще отидат да работят в други болници”, категоричен е и управителят на Комплексния онкологичен център (КОЦ) д-р Сотир Караниколов. Според него, ефектът върху здравеопазването в Шуменска област ще бъде пагубен, ако този проект се приеме.

„Не можем да допуснем да загубим инвестиции, заради решенията на бюрократи и натиска на университетски лобита. Например, в КОЦ дадохме 10 млн.лв. за модерния томограф, който чака лиценза си. Това е най-доброто като диагностика, но няма да можем да го ползваме, тъй като новата здравна карта предвижда да има един такъв апарат – и то във Варна”, допълни д-р Караниколов.

Той предложи общинската и областната управа, както и шуменските депутати да искат среща с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и да настояват за промяна в проекта на картата.

Директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен д-р Атанас Атанасов коментира, че очевидно има различия в методиката, спусната за изработка на областната здравна карта и тези, по които е работено за подготовката на общия национален проект.

Д-р Атанасов предложи областната комисия по здравеопазване да направи анализ на разминаването между реалните потребности и предложенията и да подготви корекции.

Директорката на Районната здравна каса д-р Йорданка Пенкова призова колегите си да са умерени и да направят някои компромиси в исканията си. Тоест да не искат по 15 легла за по-високите нива на компетентност, а да настояват поне за 1-2 легла, за да се запази извършваната дейност.

Утре на среща при зам.-кмета по здравеопазване на община Шумен д-р Светлана Маркова, предложенията ще бъдат обобщени. В писмен вид те ще се изпратят до Националното сдружение на общините в България и ще бъдат представени на министър Москов.

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама