Развалят договора с наемателя на “Фабулис” в Шумен

15:45, 08 фев 16 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Шумен е предприела действия по разваляне на договора с наемателя на спортно-развлекателния комплекс “Фабулис” фирма “Ексит”.

Това стана ясно  по време на заседание на Правна комисия към Общинския съвет.

Въпросът за казуса “Фабулис” бе повдигнат от общинския съветник Даниела Русева. Тя припомни, че има решение на Правна комисия от предходния мандат, с което ремонтните дейности в комплекса трябваше да приключат до 1 октомври 2015 година и след това центърът да заработи и ако това условие не се изпълни договорът да бъде развален.

Поради факта, че “Фабулис” стои затворен и по сигнали на граждани се е превърнал в “тоалетна” Даниела Русева попита администрацията какво става с комплекса.

Заместник-кметът Росица Антонова обясни, че по нейна информация са предприети действия за разваляне на договора.

Заместник-кметът допълни, че ще се опитат да включат “Фабулис” в инвестиционния план.

Членовете на Правна комисия поискаха обектът да бъде сред приоритетните за Общината и до края на март администрацията да даде становище какво мисли да предприеме по отношение на спортно-развлекателния комплекс.

За предприетите действия по разваляне на договора с наемателя на “Фабулис” фирма “Ексит” ООД потвърди и управителят на Общинското предприятие по туризъм “Мадарски конник” Добромир Жеков, което стопанисваше обекта преди отдаването му под наем. Жеков уточни, че на този етап са изготвени документи за разваляне на договора и тече процедура по уведомяване.

Сагата с “Фабулис” започна в началото на 2014 година, когато шуменската фирма "Ексит" спечели обявения търг и го взе под наем за 10 години, като се ангажира да вложи за неотложни ремонти 36 900 лв. Тогава Общината се договори да приспадне наема за 5 месеца за сметка на извършения ремонт. Месечният наем бе 2 500 лв. Комплексът трябваше да заработи в края на 2014 година.

През март 2015 година управителката на “Ексит” ООД Десислава Петрова поиска удължаване на гратисния период, в който да не плаща наем до 1 юли, с мотива, че е изхарчила повече пари за ремонти от предвидените 44 хил. лв., които щяха да бъдат прихванати от наема.

През юли миналата година комисия от Общината направиха оглед на сградата на “Фабулис” и извършените ремонтни дейности там.

Проверката се наложи освен заради изтеклия за ремонтните дейности срок, и заради сумата, която “Ексит” искаше да и се признае за извършените подобрения. 

Наемателят “Ексит” искаше да му се признаят 100 хил. лв. за извършената ремонтна дейност, като за тази сума в общината са били представени фактури.

При огледа комисията от Общината направи корекции и сумата бе намалена с около 40%.

След това Правна комисия гледа отново казуса и удължи срока, в който наемателят да изпълни условията на договора, до 1 октомври.

Докато Общината и “Ексит” ООД спореха кой е прав, фирмата смени и собственика си. Справка в Търговския регистър показа, че от 8 май 2015 година “Ексит” ООД принадлежи на Шенол Рюстемов, който е и неин управител.

Спортно-развлекателният комплекс “Фабулис” е една от сградите в Шумен, която в годините не успя да намери свой стопанин.

“Фабулис” бе отдаден с договор на  концесия, който бе развален през 2010 г. заради системно неспазване на условията в договора. В края на 2010 година Общината стана собственик на сградата, а след това я даде за управление и стопанисване на своето предприятие по туризъм “Мадарски конник”.

Повече от две години след 2010 година, спортно-развлекателният център остана празен и започна да се руши, а общината много трудно намери наемател на обекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама