Вял протест в Шумен срещу подмяната на историята в учебниците

12:50, 06 фев 16 / Политика 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
18 човека се събраха до Руски паметник в Шумен, за да протестират срещу подмяната на българската история в учебниците.

Събралите се носеха български знамена, а протестът им бе под мотото “Аз съм българин, Аз съм балканджи Йово”.

“Не трябва да се подменя историята, тя трябва да остане и да се помни от нашите деца и внучета”, заявиха участващи в протеста.

“Събрали сме, за да кажем на цяла България, че ние няма да подменим българската история, няма да позволим 500 години турско робство да бъде заменено със съжителство, присъствие или каквото и да е друго определение.

В последните години постоянно се променя съдържанието в българските учебници, постоянно се представят нови програми и с всяка от тях от съдържанието отпадат български автори достойно за изучаване, а на тяхно място се налагат чужди автори и произведения, последното от които е “Робинзон Крузо”, каза в обръщението си един от организаторите на събитието, общинският съветник от “Атака” Добрин Чайлев.

“Това събитие отразява гражданската позиция на достойните българи които са против подмяната на историята ни. Всеки, който е духовно чист и свободен, а не роб, е длъжен да защити Отечеството, така както вече го направиха гражданите на Карлово, Калофер, Сопот, Смолян, Павел баня и други”, обърна се към преминаващите шуменци Чайлев, но малцина се спряха само да погледат.

Съорганизатори на протеста, който набираше съмишленици чрез социалните мрежи, са Лидия Стойкова - преподавател филолог, Ради Панайотов - историк лингвист, Дамян Кичуков - преподавател - офицер от резерва, Добрин Чайлев - офицер от резерва.                    

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама