МОСВ издаде заповед за санитарно-охранителната зона на яз. „Тича”

17:35, 03 фев 16 25 1188 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева е издала заповед за определяне на санитарно-охранителната зона (СОЗ) около язовир Тича. Документът е от 22 декември миналата година и е изпратен до кметовете на общините Върбица и Шумен и до управителя на ВиК дружеството инж. Светлозар Дамянов.

В заповедта се посочва, че общата площ на санитарно-охранителната зона ще бъде 21 300 дка при кота най-високо водно ниво - 188.53 м. изграден на р. Голяма Камчия.

Санитарно-охранителната зона ще включва три пояса. Първият включва акваторията от язовирната стена (водовземната кула) до разстояние 1000 м срещу течението, както и ивица с широчина 50 м от границата на най - високото водно ниво на язовирното езеро.

Площта на втория пояс е 58 206 дка, от които 38 143 дка земни площи и 20 063 водни площи.

Границите на третия пояс се определят на не повече от 25 000 м както нагоре по течението, така и от двете страни на водния басейн над мястото на водовземното съоръжение, като границите на пояс III съвпадат с водосбора на язовира.

В заповедта е указано, че в шестмесечен срок от получаването й, „В и К - Шумен“ООД следва да предприеме действия по обозначаване границите на поясите на СОЗ върху действащите карти на засегнатите землища. Наредено е още да се предприемат действия за прекатегоризиране на горските площи, попадащи в пояс II и III, в гори със специално предназначение.

 В срок до една година от учредяването на санитарно-охранителната зона да се организира актуализация на териториално-устройствения план, обхващащ територията на зоната, пише още в заповедта.

Министър Василева разпорежда „ВиК” – Шумен да изпълни календарния план график за изграждане и маркиране на СОЗ.

 Директорът на Басейнова дирекция Черноморски район - Варна пък ще трябва да назначи комисия за приемане на изпълнението на санитарно-охранителната зона в срок до един месец от изтичане на сроковете в календарния план-график за изграждане и маркиране на поясите й.

 „В и К - Шумен" ще трябва да организира експлоатацията на санитарно-охранителната зона, охраната на водоизточника и наблюденията за спазване на забранителните режими, въведени с учредяване на зоната. Водоснабдителното дружество ще трябва да провежда и мониторинг на водите по отношение на качеството и количеството им. Контролът по експлоатацията на зоната ще се осъществява от Басейнова дирекция.

Управителят на „ВиК” –Шумен Светлозар Дамянов отказа коментар по темата, защото община Върбица обжалвала заповедта пред Върховния административен съд и това спира влизането й в сила.

Topnovini.bg припомня, че за санитарно-охранителна зона на язовир „Тича” се говори от години. На практика „ВиК” Шумен доставя на потребителите си не питейна, а поливна вода, заради липсата на такава зона.

Преди близо 2 години Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, постанови решение в което посочва, че  „ВиК” операторът трябва да предприеме спешни мерки за учредяването на санитарно-охранителна зона, в противен случай е нужно да компенсира потребителите, тъй като не може да гарантира доставяне на питейна вода.

Междувременно през април миналата година кабинетът реши да включи язовир „Тича“ в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност.  По този начин ще бъде завишено нивото на сигурност при експлоатацията на язовира, ще се осигури надеждно и качествено водоснабдяване на шуменския регион и ще бъде опазен рибния ресурс в язовира.

Включването на язовир „Тича“ в списъка на стратегическите обекти означава и, че ще се създаде санитарно-охранителна зона, и водоемът ще бъде в особен режим на охрана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама